poniedziałek, 29 czerwca 2020

MUFFINY Z TRUSKAWKAMI - PROSTE I PYSZNE MUFFINKI



Muffinki truskawkowe - smakują tak, jak wyglądają👌 Pyszne, mięciutkie, idealnie wilgotne, w sam raz słodkie, z soczystymi truskawkami... 🍓 Nie można się im oprzeć i poprzestać na jednej... 

Przepis jest bardzo prosty - suche i mokre składniki należy wymieszać ze sobą, ciasto przełożyć do papilotek i ułożyć na nim kawałki truskawek. Po około 25 minutach muffinki są gotowe. 

Poza okresem letnim możecie je przygotować z mrożonych truskawek, w sezonie polecam oczywiście świeże owoce. Jeśli wybieracie się na piknik lub wycieczkę albo urządzacie grilla, takie muffinki świetnie się tu sprawdzą i gwarantuję Wam, że będą smakowały każdemu,  bez wyjątku... 😊 Są naprawdę przepyszne! 😋

SKŁADNIKI (na 12 muffinek):

  • 2 szklanki mąki (np. pszennej lub orkiszowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki roztopionego masła (można zastąpić olejem)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropli aromatu śmietankowego/waniliowego
  • 220 - 250 g truskawek
  • cukier puder do posypania 


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami.

W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli: mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki, czyli: mleko, roztopione masło oraz ekstrakt lub aromat.
Mokre składniki wlej do suchych i zamieszaj całość krótko, tylko do połączenia się składników - za pomocą rózgi kuchennej albo łyżki. Nie mieszaj długo.
Ciasto przełóż do papilotek, wypełniając każdą do ok. 3/4 wysokości (nie więcej).
Odszypułkowane truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Na wierzch ciasta w każdej papilotce powciskaj delikatnie truskawki. 
Piecz muffiny przez 23 -25 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjmij i pozostaw do ostudzenia. Gotowe! Smacznego!





2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP