Nie wiem jak Wy, ale ja mogłabym w życiu jeść tylko i wyłącznie ziemniaki, po prostu je uwielbiam. Nic innego na talerzu może nie istnieć - mięso, ryba, surówka... nic się dla mnie nie liczy, byleby pyry były...😂Dlatego w sezonie letnim kiedy pod dostatkiem mamy młodych ziemniaków, zajadam sie nimi jeszcze bardziej niż zwykle i nigdy nie mam dość 😉
Dziś mam dla Was fajny przepis na jedną z moich ulubionych letnich sałatek: oczywiście z młodych ziemniaków, z dodatkiem ogórka małosolnego, czerwonej cebuli, rzodkiewki oraz kukurydzy. Wymieszana z jogurtowo - majonezowym sosem z dodatkiem czosnku, odrobiny chrzanu i musztardy oraz świeżego koperku. Bardzo prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna, idealna do letniego grilla, na piknik lub po prostu do obiadu albo jako samodzielny posiłek.
Przy okazji polecam Wam dwa moje stare przepisy na niebanalne, przepyszne sałatki z ziemniakami. Pierwsza to sałatka z pieczonych młodych ziemniaków, z boczkiem, fetą i prażonym słonecznikiem (LINK TUTAJ)
Druga natomiast to sałatka z ziemniakami truflowymi, boczkiem, serem pleśniowym i pomidorkami koktajlowymi (LINK TUTAJ). Obie rewelacyjne! Miłego dnia!
SKŁADNIKI:
- 800 - 900 g malutkich młodych ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 8 rzodkiewek
- 3 ogórki małosolne
- 3/4 puszki kukurydzy konserwowej
- 2 pełne łyżki majonezu
- 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 4 - 5 łyżek siekanego świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Wyszorowane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 10 - 20 minut od zagotowania wody). Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Cebulę pokrój w piórka, rzodkiewkę i ogórka w plasterki, przełóż warzywa do miski. Dodaj odcedzoną z zalewy kukurydzę.
Majonez, jogurt, chrzan i musztardę wymieszaj w miseczce wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ostudzone ziemniaki dodaj do warzyw, wlej przygotowany uprzednio sos, dosyp koperek, sól i pieprz do smaku i zamieszaj całość dokładnie. Sałatkę można jeść od razu, ale najlepiej smakuje schłodzona, kiedy smaki dobrze się przegryzą po kilku godzinach. Gotowe! Smacznego!
Zrobiłam do grilla, sałatka pyszna. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń