czwartek, 26 września 2013

Muffinki waniliowe z czekoladą




Proste, klasyczne muffinki, mięciutkie i wilgotne, zasmakują każdemu. Z dodatkiem pysznej mlecznej czekolady, kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Wyglądem przypominają małe różyczki, a ułożone wszystkie razem na ozdobnym stojaku tworzą piękny, słodki bukiet na wiele okazji. Gorąco polecam!


SKŁADNIKI na ok. 12 muffinek:
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  
SKŁADNIKI NA DEKORACJĘ:
  • 150 ml śmietany kremówki 36 %
  • 150 g serka mascarpone
  • niebieski barwnik spożywczy

WYKONANIE:
MUFFINKI:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. 
Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.
Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko. 
Wlej esencję waniliową. Wymieszaj.
Posiekaj na drobne kawałeczki czekoladę (możesz również użyć gotowych groszków czekoladowych) i wmieszaj szpatułką do ciasta.
Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki.
Babeczki piecz około 15-20 min, do tzw. suchego patyczka. Powinny być pięknie zrumienione na wierzchu. 
Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia piekarnika.

KREM:
Składniki na krem muszą być dobrze schłodzone w lodówce.

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno . Dodaj do niej serek mascarpone i dokładnie, lecz krótko wymieszaj wszystko razem. 
Na czubku łyżeczki odmierz odrobinę barwnika i wmieszaj go do kremu. Zmiksuj dokładnie mikserem.

DEKORACJA KREMEM:
Szprycę z tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie WILTON 1M) napełnij gotowym kremem i rozpocznij dekorowanie.
Chwyć muffinkę, tylkę umieść na środku  babeczki, równolegle, wyciśnij troszkę kremu i zataczaj kręgi dookoła, tak aby powstała róża.
Gotowe babeczki przechowuj w lodówce. SMACZNEGO!








7 komentarzy:

  1. Dziękuję:)) Cieszę się, że Ci smakowały;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niebiańskie muffinki, ślicznie wyglądają...... a jak smakują..... mniam! I.B.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze muffinki jakie do tej pory jadłam,gorąco polecam smakoszom i amatorom pieczenia,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Ilono, czy mogłaby Pani gramaturę mąki, cukru etc podać na tzw. szklanki ? Bardzo, bardzo o to proszę , pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście :) Mąki potrzeba 0,70 szklanki, cukru 0,40 szklanki, a masła 0,50 szklanki. Postaram się w ramach ułatwienia przy kolejnych przepisach podawać obie wartości, tak aby osoby bez wagi kuchennej nie miały problemów z przeliczaniem ilości :) Pozdrawiam serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP