Kiedy najdzie mnie ochota na coś konkretnego, robię się potwornie monotematyczna i męczę wybrany przepis tygodniami... 🙈🙉🙊 Tak było również w przypadku tej szarlotki - nie zliczę ile razy już w tym miesiącu ją piekłam... Jest to bardzo stary przepis, który jakiś czas temu mi się zawieruszył i długo nie mogłam go znaleźć - a wszystkie przedpotopowe przepisy (w większości już na pożółkłych kartkach) trzymam w starym pudełku...
Według mnie jest to najpyszniejsza i najprostsza szarlotka, która zawsze się udaje i jeśli raz jej spróbujecie, będziecie wracać do tego przepisu już zawsze... 😉
Kiedy przez długi czas nie mogłam znaleźć mojego zagubionego przepisu, skusiłam się na przypadkową recepturę na szarlotkę znalezioną gdzieś w internecie. I powiem Wam, że nie wiem, może źle trafiłam, ale to była totalna porażka - ciasto upiekłam specjalnie dla znajomych z Berlina, chcąc się pochwalić polskim wypiekiem, a najadłam się tylko wstydu, ponieważ szarlotka kompletnie się rozpadała, była może i dobra w smaku, ale wizualnie przypominała jedną wielką... No, także tak :) Na szczęście przepis odnalazłam i dziś spieszę do Was, by się nim z Wami podzielić 😋 Będziecie zachwyceni smakiem mojej szarlotki!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 jajka
- 350 g zimnego masła (pokrojonego w większą kostkę)
- 2,5 łyżeczki proszku do oieczenia
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 2 łyżeczki masła
- 2 kg jabłek
- 3 - 4 łyżki cukru (do smaku)
- 3 łyżeczki cynamonu (do smaku)
- 2 łyżki bułki tartej
- plus cukier puder do posypania
WYKONANIE:
W misie miksera umieść wszystkie składniki na ciasto i hakiem zagnieć gładkie i elastyczne ciasto - nie zagniataj ciasta zbyt długo, 1 - 2 minuty wystarczą. Możesz również zrobić to ręcznie. Ciasto wsadź do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
NADZIENIE:
Umyte jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Każdą połówkę pokrój w średniej wielkości kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone jabłka, wsyp cukier i cynamon, zamieszaj i przesmaż jabłka przez 5 - 10 minut - jabłka muszą zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać, mają pozostać kruche.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto podziel na 2 części: 60% i 40%.
Większą część rozwałkuj lekko i przenieś na blachę. Ugniatając palcami wyłóż ciastem spód blachy. Nakłuj widelcem i posyp bułką tartą, a następnie wyłóż równomiernie jabłka.
Weź pozostałą część ciasta i odrywając od niej po kawałku ciasta, spłaszczaj kawałki palcami i wyłóż w ten sposób cały wierzch ciasta.
Piecz ciasto około 55 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka, aż ładnie się zrumieni.
Gotowe ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia, po czym posyp je cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
Szarlotka najlepszym ciastem na świecie! Ciepła z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną to coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, z lodami i bitą śmietaną to absolutne mistrzostwo świata! :) Uwielbiam!
UsuńI dobrze, że duża blacha, bo ta szarlotka na pewno szybko zniknęła :D Ja sama z chęcią cały pasek bym zarezerowowała :D
OdpowiedzUsuńMałgosiu, oj tak, szarlotka znika w zastraszającym tempie - o jeszcze ciepłą domownicy się biją :D
UsuńMożna dodać mniej proszku do pieczenia np 2 płaskie łyżeczki? Czy nie wyrośnie? Bo placek wyszedł pyszny ale zbyt bardzo czuć proszek do pieczenia chociaż domownicy zachwalają :D
OdpowiedzUsuńProszę dać 2 łyżeczki, ale nie mniej :)
UsuńMi nie wyszła :(
OdpowiedzUsuńCzy wszystko było robione zgodnie z przepisem?
OdpowiedzUsuńWłaśnie wsadzilam do piekarnika - ciekawe, co mi wyjdzie :-D
OdpowiedzUsuńZamierzam upiec tę szarlotkę na święta, czy w składnikach na ciasto to jest cukier zwykły? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, zwykły cukier i 1 opakowanie wanilinowego :)
Usuńwłaśnie siedzi w piecu, na efekt końcowy trzeba jeszcze zaczekać
OdpowiedzUsuń;)
zmniejszyłam tylko o 1łyżeczkę ilość cynamonu
OdpowiedzUsuńCzy jabłka maja byc ostudzone? Czy moga byc cieple kładzone?
OdpowiedzUsuńOstudzone
Usuńja dałem ciepłe... i ciasto było bardzo dobre :)
Usuńufff, bo ja też ciepłe i zastanawiam się jak wyjdzie
UsuńPrzepyszne ciasto. Polecam przepis. Ja jeszcze dodaję dżem pod jabłka. :)
OdpowiedzUsuńO super pomysł, też tak zrobię 😁
UsuńA ja dałam galaretkę do jabłek na wszelki wypadek gdy by były za luźne zobaczymy czy wyjdzie jak ostygnie do jutra 😋
UsuńPyszna,szybka,łatwa.. 😍😍😍😍
OdpowiedzUsuńNa jakiej funkcji piekarnika Panie piekły? Oraz czy z termoobiegiem? Jakie masło najlepiej? :)
OdpowiedzUsuńnie tylko panie pieką... :)
UsuńGóra + dół, bez termoobiegu. A masło extra.. 82% tłuszczu
Prawie wszystkim smakowała... Teraz piecze się druga :)
OdpowiedzUsuńPS. trzeba mieć nieźle silną wolę by jej samemu nie zjeść ;)
Nigdy nie piekłam ciasta i mi w miarę wyszło dzisiaj robię kolejne . Mam nadzieję,że również wyjdzie �� pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzarlotka gotowa :) jest pyszna :) przepis jest super
UsuńBardzo się cieszę :)
UsuńJa właśnie się za nią zabieram dzieci juz mi pokroily jabłka zaczynamy składać całość zobaczymy czy wyjdzie. Mam nadzieję, że tak no smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńWyszedl pyszny
OdpowiedzUsuńCzy zamiast masła do ciasta można dać margarynę?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
UsuńCzy mogą być gotowe jabłka ze słoika"szarlotka"��
OdpowiedzUsuńTeż się nad tym zastanawiałam bo zamierzam upiec na święta. Czy ktoś robił z jabłek ze słoika?
UsuńNa ile stopni piekarnik ?.
OdpowiedzUsuńNa ile stopni piekarnik nastawic ?.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis. Ciasto wyszło świetne :) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńNa ile stopni piekarnik ustawic?
OdpowiedzUsuńTemperatura jest podana w przepisie - 180 stopni C.
UsuńNie wyrosła,ale w smaku ok.
OdpowiedzUsuńA można zrobić podwójną porcję bo mam dużą blaszkę robiłam i wychodzi cienkie ale bardzo smaczne dziękuję za przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyszła przepyszna!super przepis!♡
OdpowiedzUsuńMam deja vu.. znowu w piekarniku
OdpowiedzUsuńObowiązek raz w miesiącu😁 Najlepszy przepis 👍👍
OdpowiedzUsuńZapomniałam posypać bułką tartą czy to bardzo przeszkadza ?
OdpowiedzUsuń3 szklanki mąki ale ile wagowo? Szklanka szklance nie równa i jakoś nie mogę trafić z dokładną ilościa...
OdpowiedzUsuńSzarlotka wyszła przepyszna, krucha i smaczna polecam ����
OdpowiedzUsuńSzarlotka wyszła przepyszna! Mąż stwierdził, że to mistrzostwo świata :) Jedynie co to daje 3kg jabłek bo mąż uwielbia jak jest ich dużo. Niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńA co z bułką tartą?
OdpowiedzUsuńMam,już wiem ��
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego ale moje ciasto strasznie sie kleji dodałam jeszcze mąki zobaczymy co wyjdzie😊
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńDziękuję,za ten przepis.
Zrobiłam murzynka,na dużą blachę.
Jestem zadowolona.
Polecam,niezdecydowanym.
Pozdrawiam
Alina
Mam pytanie ile dać do ciasta margaryny zamiast masła?
OdpowiedzUsuńPrzepis godny polecenia..nie wiem tylko czy szybciej się go robi czy zjada 🤣💪
OdpowiedzUsuńSzarlotka z przepisu właśnie się piecze :)
OdpowiedzUsuńW końcu mam idealny przepis. :)) rodzince bardzo smakuje,nawet mam zamowienia na szarlotke. Dzis pieklam 3 he. :))
OdpowiedzUsuńWłaśnie piecze się.Pierwszy raz piekę z takiego przepisu
OdpowiedzUsuńJa, antytalent jeżeli chodzi o ciasta ,robię ją 4 raz. Łatwa, szybka i wychodzi pyszna za każdym razem.
OdpowiedzUsuńA jak pani dała mąkę. ? Wagowo bo jest napisane 3 szklanki i ciężko mi trafić odpowiednio
UsuńWłaśnie odkryłam, że to ciasto się nie uda. Jest strasznie tłuste...
OdpowiedzUsuńCoś jest z tym przepisem nie tak. Właśnie znalazłam inny, gdzie na pół kilo mąki daje się tylko 250 g masła. Ciasto właśnie się piecze, ale na wierzchu jest warstwa roztopionego masła...hm
Jest mega jak potrzebuje tanie szybkie i pyszne ciasto oczywiście na dużą blachę wybieram ten przepis 💓💓
OdpowiedzUsuńNajlepsza ! Zawsze się udaje i jest tak smaczna, że znika w oka mgnieniu! Najlepsza jeszcze ciepła!
OdpowiedzUsuńJa też piekę z tego przepisu i jak niema masła to daje margarynę Zawsze się udaje jest super.
OdpowiedzUsuńCiasto wychodzi pyszne, robie już kolejny raz ,ale daje mniej masła max 250g.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Osobiście użyłem pół jabłek, pół dżemu jabłkowego, a dżem słodki więc nie było potrzeby dosładzać. Trochę za długo przytrzymałem w piecu przez co wierch jest trochę twardawy ale reszta naprawdę pyszna.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna :) Kolejny raz będę ja robić.
OdpowiedzUsuńSuper przepis ja robilam na margarynie i wyszła przepyszna :) a jabłka starłam na grubych oczkach i dodałam ananas w drobnej kostce, od razu pół blachy zeszło 😋
OdpowiedzUsuńBlacharz lakiernik w Bydgoszczy to specjalista, który wykonuje kompleksowe naprawy karoserii i malowanie pojazdów. Wykorzystując zaawansowane narzędzia i umiejętności, blacharz lakiernik usuwa wgniecenia, naprawia korozję i przywraca oryginalny kształt karoserii. Następnie przystępuje do malowania, używając wysokiej jakości farb i lakierów, zapewniając estetyczny wygląd i trwałość wykończenia. Współpraca z doświadczonym blacharzem lakiernikiem w Bydgoszczy to gwarancja fachowej naprawy i odnowy pojazdu.
OdpowiedzUsuńTen przepis to chyba jakiś fake, tyle tłuszczu
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię tylko tę część z 40% ciasta dałam do zamrażarki bo będę je trzeć na tarce zamiast rozrywać. Jak narazie bardzo łatwo się przyrządza bo w misce i potem tylko trochę walkuje a resztę palcami ułożyłam . Zobaczymy co z tego wyjdzie
OdpowiedzUsuńSzarlotka była bardzo smaczna, chociaż spód wychodzi mokry. Być może jest to kwestia pieczenia na papierze lub dużej ilości masła. Mnie ten spód jednak trochę przeszkadzał.
OdpowiedzUsuńWitam, czy na jabłka można tutaj dodać ubite białka i wtedy Np zetrzeć resztę ciasta zamiast ugniatać czy nie wyjdzie? Mam ochotę na taka, ale boje się ze nie wyjdzie 🙈
OdpowiedzUsuńZapomniałam dodać proszku do pieczenia. Wyszła cienka ale smaczna
OdpowiedzUsuń4 lata później a to nadal najlepszy przepis na świąteczną i niekoniecznie na święta szarlotkę. Udaje się ZAWSZE:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Wyszła boska... dodałam od siebie 2 łyżki śmietany do ciasta, bo wydawało mi się za twarde. Ale i tak rewela. Dawno nie jedliśmy tak dobrej szarlotki. Dzięki za super inspiracje
OdpowiedzUsuńCzy można ją odgrzewać kilkakrotnie żeby sobie zajadać z gałką lodów?
OdpowiedzUsuń