środa, 30 stycznia 2019

NAJLEPSZA SZARLOTKA - DUŻA BLACHA


Kiedy najdzie mnie ochota na coś konkretnego, robię się potwornie monotematyczna i męczę wybrany przepis tygodniami... 🙈🙉🙊 Tak było również w przypadku tej szarlotki - nie zliczę ile razy już w tym miesiącu ją piekłam... Jest to bardzo stary przepis, który jakiś czas temu mi się zawieruszył i długo nie mogłam go znaleźć - a wszystkie przedpotopowe przepisy (w większości już na pożółkłych kartkach) trzymam w starym pudełku...
Według mnie jest to najpyszniejsza i najprostsza szarlotka, która zawsze się udaje i jeśli raz jej spróbujecie, będziecie wracać do tego przepisu już zawsze... 😉
Kiedy przez długi czas nie mogłam znaleźć mojego zagubionego przepisu, skusiłam się na przypadkową recepturę na szarlotkę znalezioną gdzieś w internecie. I powiem Wam, że nie wiem, może źle trafiłam, ale to była totalna porażka - ciasto upiekłam specjalnie dla znajomych z Berlina, chcąc się pochwalić polskim wypiekiem, a najadłam się tylko wstydu, ponieważ szarlotka kompletnie się rozpadała, była może i dobra w smaku, ale wizualnie przypominała jedną wielką... No, także tak :) Na szczęście przepis odnalazłam i dziś spieszę do Was, by się nim z Wami podzielić 😋 Będziecie zachwyceni smakiem mojej szarlotki!

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 jajka
  • 350 g zimnego masła (pokrojonego w większą kostkę)
  • 2,5 łyżeczki proszku do oieczenia

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 kg jabłek
  • 3 - 4 łyżki cukru (do smaku)
  • 3 łyżeczki cynamonu (do smaku)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • plus cukier puder do posypania

WYKONANIE:
W misie miksera umieść wszystkie składniki na ciasto i hakiem zagnieć gładkie i elastyczne ciasto - nie zagniataj ciasta zbyt długo, 1 - 2 minuty wystarczą. Możesz również zrobić to ręcznie. Ciasto wsadź do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

NADZIENIE:
Umyte jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Każdą połówkę pokrój w średniej wielkości kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone jabłka, wsyp cukier i cynamon, zamieszaj i przesmaż jabłka przez 5 - 10 minut - jabłka muszą zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać, mają pozostać kruche.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto podziel na 2 części: 60% i 40%.
Większą część rozwałkuj lekko i przenieś na blachę. Ugniatając palcami wyłóż ciastem spód blachy. Nakłuj widelcem i posyp bułką tartą, a następnie wyłóż równomiernie jabłka.
Weź pozostałą część ciasta i odrywając od niej po kawałku ciasta, spłaszczaj kawałki palcami i wyłóż w ten sposób cały wierzch ciasta.
Piecz ciasto około 55 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka, aż ładnie się zrumieni.
Gotowe ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia, po czym posyp je cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!





75 komentarzy:

  1. Szarlotka najlepszym ciastem na świecie! Ciepła z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną to coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, z lodami i bitą śmietaną to absolutne mistrzostwo świata! :) Uwielbiam!

      Usuń
  2. I dobrze, że duża blacha, bo ta szarlotka na pewno szybko zniknęła :D Ja sama z chęcią cały pasek bym zarezerowowała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, oj tak, szarlotka znika w zastraszającym tempie - o jeszcze ciepłą domownicy się biją :D

      Usuń
  3. Można dodać mniej proszku do pieczenia np 2 płaskie łyżeczki? Czy nie wyrośnie? Bo placek wyszedł pyszny ale zbyt bardzo czuć proszek do pieczenia chociaż domownicy zachwalają :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy wszystko było robione zgodnie z przepisem?

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie wsadzilam do piekarnika - ciekawe, co mi wyjdzie :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamierzam upiec tę szarlotkę na święta, czy w składnikach na ciasto to jest cukier zwykły? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie siedzi w piecu, na efekt końcowy trzeba jeszcze zaczekać
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. zmniejszyłam tylko o 1łyżeczkę ilość cynamonu

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy jabłka maja byc ostudzone? Czy moga byc cieple kładzone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dałem ciepłe... i ciasto było bardzo dobre :)

      Usuń
    2. ufff, bo ja też ciepłe i zastanawiam się jak wyjdzie

      Usuń
  10. Przepyszne ciasto. Polecam przepis. Ja jeszcze dodaję dżem pod jabłka. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O super pomysł, też tak zrobię 😁

      Usuń
    2. A ja dałam galaretkę do jabłek na wszelki wypadek gdy by były za luźne zobaczymy czy wyjdzie jak ostygnie do jutra 😋

      Usuń
  11. Pyszna,szybka,łatwa.. 😍😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  12. Na jakiej funkcji piekarnika Panie piekły? Oraz czy z termoobiegiem? Jakie masło najlepiej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie tylko panie pieką... :)
      Góra + dół, bez termoobiegu. A masło extra.. 82% tłuszczu

      Usuń
  13. Prawie wszystkim smakowała... Teraz piecze się druga :)
    PS. trzeba mieć nieźle silną wolę by jej samemu nie zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie piekłam ciasta i mi w miarę wyszło dzisiaj robię kolejne . Mam nadzieję,że również wyjdzie �� pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja właśnie się za nią zabieram dzieci juz mi pokroily jabłka zaczynamy składać całość zobaczymy czy wyjdzie. Mam nadzieję, że tak no smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy zamiast masła do ciasta można dać margarynę?

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy mogą być gotowe jabłka ze słoika"szarlotka"��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się nad tym zastanawiałam bo zamierzam upiec na święta. Czy ktoś robił z jabłek ze słoika?

      Usuń
  18. Na ile stopni piekarnik nastawic ?.

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo dobry przepis. Ciasto wyszło świetne :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Na ile stopni piekarnik ustawic?

    OdpowiedzUsuń
  21. A można zrobić podwójną porcję bo mam dużą blaszkę robiłam i wychodzi cienkie ale bardzo smaczne dziękuję za przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyszła przepyszna!super przepis!♡

    OdpowiedzUsuń
  23. Mam deja vu.. znowu w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
  24. Obowiązek raz w miesiącu😁 Najlepszy przepis 👍👍

    OdpowiedzUsuń
  25. Zapomniałam posypać bułką tartą czy to bardzo przeszkadza ?

    OdpowiedzUsuń
  26. 3 szklanki mąki ale ile wagowo? Szklanka szklance nie równa i jakoś nie mogę trafić z dokładną ilościa...

    OdpowiedzUsuń
  27. Szarlotka wyszła przepyszna, krucha i smaczna polecam ����

    OdpowiedzUsuń
  28. Szarlotka wyszła przepyszna! Mąż stwierdził, że to mistrzostwo świata :) Jedynie co to daje 3kg jabłek bo mąż uwielbia jak jest ich dużo. Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. A co z bułką tartą?

    OdpowiedzUsuń
  30. Mam,już wiem ��

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie wiem dlaczego ale moje ciasto strasznie sie kleji dodałam jeszcze mąki zobaczymy co wyjdzie😊

    OdpowiedzUsuń
  32. Witam,
    Dziękuję,za ten przepis.
    Zrobiłam murzynka,na dużą blachę.
    Jestem zadowolona.
    Polecam,niezdecydowanym.
    Pozdrawiam
    Alina

    OdpowiedzUsuń
  33. Mam pytanie ile dać do ciasta margaryny zamiast masła?

    OdpowiedzUsuń
  34. Przepis godny polecenia..nie wiem tylko czy szybciej się go robi czy zjada 🤣💪

    OdpowiedzUsuń
  35. Szarlotka z przepisu właśnie się piecze :)

    OdpowiedzUsuń
  36. W końcu mam idealny przepis. :)) rodzince bardzo smakuje,nawet mam zamowienia na szarlotke. Dzis pieklam 3 he. :))

    OdpowiedzUsuń
  37. Właśnie piecze się.Pierwszy raz piekę z takiego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  38. Ja, antytalent jeżeli chodzi o ciasta ,robię ją 4 raz. Łatwa, szybka i wychodzi pyszna za każdym razem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak pani dała mąkę. ? Wagowo bo jest napisane 3 szklanki i ciężko mi trafić odpowiednio

      Usuń
  39. Właśnie odkryłam, że to ciasto się nie uda. Jest strasznie tłuste...
    Coś jest z tym przepisem nie tak. Właśnie znalazłam inny, gdzie na pół kilo mąki daje się tylko 250 g masła. Ciasto właśnie się piecze, ale na wierzchu jest warstwa roztopionego masła...hm

    OdpowiedzUsuń
  40. Jest mega jak potrzebuje tanie szybkie i pyszne ciasto oczywiście na dużą blachę wybieram ten przepis 💓💓

    OdpowiedzUsuń
  41. Najlepsza ! Zawsze się udaje i jest tak smaczna, że znika w oka mgnieniu! Najlepsza jeszcze ciepła!

    OdpowiedzUsuń
  42. Ja też piekę z tego przepisu i jak niema masła to daje margarynę Zawsze się udaje jest super.

    OdpowiedzUsuń
  43. Ciasto wychodzi pyszne, robie już kolejny raz ,ale daje mniej masła max 250g.

    OdpowiedzUsuń
  44. Świetny przepis. Osobiście użyłem pół jabłek, pół dżemu jabłkowego, a dżem słodki więc nie było potrzeby dosładzać. Trochę za długo przytrzymałem w piecu przez co wierch jest trochę twardawy ale reszta naprawdę pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  45. Przepyszna :) Kolejny raz będę ja robić.

    OdpowiedzUsuń
  46. Super przepis ja robilam na margarynie i wyszła przepyszna :) a jabłka starłam na grubych oczkach i dodałam ananas w drobnej kostce, od razu pół blachy zeszło 😋

    OdpowiedzUsuń
  47. Blacharz lakiernik w Bydgoszczy to specjalista, który wykonuje kompleksowe naprawy karoserii i malowanie pojazdów. Wykorzystując zaawansowane narzędzia i umiejętności, blacharz lakiernik usuwa wgniecenia, naprawia korozję i przywraca oryginalny kształt karoserii. Następnie przystępuje do malowania, używając wysokiej jakości farb i lakierów, zapewniając estetyczny wygląd i trwałość wykończenia. Współpraca z doświadczonym blacharzem lakiernikiem w Bydgoszczy to gwarancja fachowej naprawy i odnowy pojazdu.

    OdpowiedzUsuń
  48. Ten przepis to chyba jakiś fake, tyle tłuszczu

    OdpowiedzUsuń
  49. Właśnie robię tylko tę część z 40% ciasta dałam do zamrażarki bo będę je trzeć na tarce zamiast rozrywać. Jak narazie bardzo łatwo się przyrządza bo w misce i potem tylko trochę walkuje a resztę palcami ułożyłam . Zobaczymy co z tego wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  50. Szarlotka była bardzo smaczna, chociaż spód wychodzi mokry. Być może jest to kwestia pieczenia na papierze lub dużej ilości masła. Mnie ten spód jednak trochę przeszkadzał.

    OdpowiedzUsuń
  51. Witam, czy na jabłka można tutaj dodać ubite białka i wtedy Np zetrzeć resztę ciasta zamiast ugniatać czy nie wyjdzie? Mam ochotę na taka, ale boje się ze nie wyjdzie 🙈

    OdpowiedzUsuń
  52. Zapomniałam dodać proszku do pieczenia. Wyszła cienka ale smaczna

    OdpowiedzUsuń
  53. 4 lata później a to nadal najlepszy przepis na świąteczną i niekoniecznie na święta szarlotkę. Udaje się ZAWSZE:)

    OdpowiedzUsuń
  54. Super przepis. Wyszła boska... dodałam od siebie 2 łyżki śmietany do ciasta, bo wydawało mi się za twarde. Ale i tak rewela. Dawno nie jedliśmy tak dobrej szarlotki. Dzięki za super inspiracje

    OdpowiedzUsuń
  55. Czy można ją odgrzewać kilkakrotnie żeby sobie zajadać z gałką lodów?

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP