poniedziałek, 18 czerwca 2018

NAJŁATWIEJSZE CIASTO Z TRUSKAWKAMI (PRZEPYSZNE, BEZ UŻYCIA MIKSERA, EKSPRESOWE)


W kwestii prostoty i szybkości wykonania to ciasto nie ma sobie równych - jest najpyszniejszym ciastem z truskawkami jakie kiedykolwiek jadłam!🍓❤ Wysuwa się nawet na prowadzenie przed równie prostym i pysznym Ciastem Jogurtowym (KLIK). Nie potrzeba tutaj miksera, wystarczy tylko wymieszać suche składniki z mokrymi, dodać truskawki i poczekać nieco ponad pół godzinki, aż z piekarnika wyskoczy mięciutkie, wilgotne, pachnące ciasto z soczystymi owocami... Przepis znalazłam szperając w przepisach mojej Mamy i ukradłam jako własny 😁
Ciacho pozostaje doskonale świeże również następnego dnia i daję sobie rękę uciąć, że upieczecie je jeszcze wiele razy w truskawkowym sezonie! 🙈 Nie ma co ukrywać - ciasto znika ze stołu w zastraszającym tempie i ciężko poprzestać na ... KILKU kawałkach 😂 😂 😂

SKŁADNIKI ( w temperaturze pokojowej)
SUCHE:
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru

MOKRE:
  • 2 duże jajka (rozmiar L)
  • 1/2 szklanki roztopionego masła (ostudzonego)
  • 1 szklanka bardzo gęstej śmietany
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

DODATKOWO:
  • 220 g truskawek pokrojonych na pół 
  • 120 g truskawek pokrojonych w grubsze plasterki


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wysmaruj masłem i wyłóż dno papierem do pieczenia.
1/3 szklanki mąki odłóż na bok (przyda się później), a pozostałe 2 szklanki i wszytskie suche składniki wymieszaj w jednej misce.
W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki.
Mokre składniki dodaj do suchych składników. Wymieszaj wszystko krótko, ale dokładnie drewnianą łyżką. 
Do truskawek pokrojonych na pół dodaj odłożoną wcześniej mąkę - 1/3 szklanki i obtocz je w niej. Dorzuć je do ciasta i wymieszaj całość sprawnie raz jeszcze. Przełóż ciasto do formy, a na wierzch ułóż plasterki truskawek. Piecz ciasto przez 35 - 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gdyby ciasto za bardzo rumieniło się pod koniec pieczenia, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Gotowe! Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda obłędnie pysznie! Idealne miękkie, już zdjęcia zachęcają do jego zjedzenia, a co dopiero smak i zapach. Pozostało tylko wypróbować i skosztować, póki sezon truskawkowy trwa na całego i ceny tych owoców zachęcają do wszelkich wypieków, galaretek, dżemów, kompotów i innych.
    PS. Zdjęcia też są niesamowite. Masz talent!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję! :)) Gwarantuję, ze ciasto smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :D To prawda, trzeba korzystać z truskawek póki czas, sezon tak szybko się kończy... Jeszcze raz bardzo dziękuję :*

      Usuń
  2. z wiśniami też by mogło być?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie próbowałam jeszcze, ale myślę, że tak 😊 Proszę je również tylko wcześniej obtoczyć w mące. Pozdrawiam 😙

    OdpowiedzUsuń
  4. A można spróbować z mrożonymi truskawkami? Jeśli tak, to czy rozmrozić je wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście, ni ma problemu :) Proszę ich tylko wcześniej nie rozmrażać, zamrożone wyłożyć na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można zrobić to ciasto z kruszonką? Czy jest za "lekkie"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma problemu, można spokojnie zrobić to ciasto z kruszonką 😊

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP