czwartek, 26 września 2013

Żytni chlebek bananowy z pistacjami




Przepis jak marzenie..Kilka składników, bez miksera, bez brudzenia, szybko i przepysznie... Wilgotny, mięciutki bananowy chlebek i chrupiące pistacje... Rewelacyjny sposób na pozbycie się dojrzałych bananów, które na pewno nie raz zalegają Wam w kuchni. Chlebek można opiekać w tosterze, smak bananów staje się wtedy jeszcze intensywniejszy. Wspaniała alternatywa dla zwykłego śniadania. Bardzo polecam!


SKŁADNIKI:
  • 4 dojrzałe banany
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki roztopionego masła
  • 1  jajko
  • 1,5 szklanki mąki żytniej 2000
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

 
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.
Banany obierz ze skorki, umieść w misce i rozgnieć je na miazgę widelcem (nie musi być dokładnie).
Masło roztop w garnuszku i dodaj do rozgniecionych bananów.
Dosyp cukier, wbij jajko i dolej wanilię. Przesyp mąkę, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj łyżką (nie potrzebujesz tu używać miksera).
Keksówkę nasmaruj olejem rzepakowym i przelej do niej ciasto. Wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika i piecz około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego!









3 komentarze:

  1. ciasto wyszło świetnie, bardzo smakowało na babskim wieczorze. Dobry pomysł, żeby olej (dotychczas robiłam z jego dodatkiem) zastąpić masłem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A tego jeszcze nie próbowałam, czas to zmienić :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie! Chlebek jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP