Przepis jak marzenie..Kilka składników, bez miksera, bez brudzenia, szybko i przepysznie... Wilgotny, mięciutki bananowy chlebek i chrupiące pistacje... Rewelacyjny sposób na pozbycie się dojrzałych bananów, które na pewno nie raz zalegają Wam w kuchni. Chlebek można opiekać w tosterze, smak bananów staje się wtedy jeszcze intensywniejszy. Wspaniała alternatywa dla zwykłego śniadania. Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
- 4 dojrzałe banany
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki roztopionego masła
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki żytniej 2000
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.
Banany obierz ze skorki, umieść w misce i rozgnieć je na miazgę widelcem (nie musi być dokładnie).
Masło roztop w garnuszku i dodaj do rozgniecionych bananów.
Dosyp cukier, wbij jajko i dolej wanilię. Przesyp mąkę, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj łyżką (nie potrzebujesz tu używać miksera).
Keksówkę nasmaruj olejem rzepakowym i przelej do niej ciasto. Wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika i piecz około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego!
ciasto wyszło świetnie, bardzo smakowało na babskim wieczorze. Dobry pomysł, żeby olej (dotychczas robiłam z jego dodatkiem) zastąpić masłem:)
OdpowiedzUsuńA tego jeszcze nie próbowałam, czas to zmienić :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Chlebek jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny! Dzięki za ten przepis!!!akurat szukałam przepisu z mąką żytnią 2000! Miałam super dojrzałe banany więc nie dodawałam cukru i jest dla mnie wystarczająco słodki.
OdpowiedzUsuńAga, bardzo się cieszę, że chlebek tak Ci smakował :) Kiedy banany są bardzo dojrzałe, rzeczywiście można ograniczyć dodatek cukru. Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny, polecam! Dawno nie używałam mąki żytniej. Bałam się troszkę „posmaku”, ale go nie ma. Jest super. Zamiast cukru dodałam bodajże 2 łyżki miodu, a do tego trochę pistacji, żurawiny i rozdrobnionej gorzkiej czekolady. No i na bogato z myślą o dzieciach: 3 jajka. 😂 Zapisałam sobie nawet przepis w TM. Bo tam przepisy na chlebek tylko na mące pszennej.
OdpowiedzUsuń