Czy próbowaliście już ciasta marchewkowego? Jeśli nie, koniecznie musicie nadrobić zaległości! Jest to moja dzisiejsza propozycja, z tym, że w postaci tortu przełożonego najlepszą pomarańczową masą z kremowego serka. Tort jest mięciutki i wilgotny, z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich i soczystego ananasa. Wy możecie dodać do niego rodzynki, orzechy pekan, wiórki kokosowe - możliwości jest wiele, zależą one tylko od Waszych upodobań.:) Ja ograniczyłam się do orzechów i ananasa, w takiej wersji tort smakuje mi najbardziej. Tort jest przepyszny! Bardzo polecam!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 375 g marchwi startej na tarce o grubych oczkach
- 3 jaja
- 250 g brązowego cukru (można dać mniej ok. 200 g)
- 210 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 120 g grubo siekanych orzechów włoskich lub pekan
- 75 g odsączonego i drobno pokrojonego ananasa z puszki lub świeżego
- 280 g maki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej (do pierników)
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (można dać mielonej lub całkiem pominąć)
SKŁADNIKI NA KREM:
- 500 g waniliowego serka kremowego (użyłam Delfico - do kupienia np. w Netto)
- 100 g miękkiego masła
- skórka starta z 1 pomarańczy
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 7 czubatych łyżeczek cukru pudru
WYKONANIE:
CIASTO:
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż folią aluminiową. Dno i boki nasmaruj olejem.
Jajka zmiksuj z cukrem przez około 1 minutę. Dodaj do nich olej i miksuj jeszcze przez chwilę.
Dodaj startą marchewkę, posiekane orzechy i pokrojonego ananasa. Całość dobrze wymieszaj ręcznie.
W osobnej misce przesiej mąkę z solą i sodą oczyszczoną, dodaj cynamon, przyprawę korzenną i gałkę muszkatołową. Całość przesyp do masy marchewkowej i bardzo dokładnie wymieszaj szpatułką.
Gotowe ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 1,15 h do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
KREM:
W misce utrzyj miękkie masło do białości. Dodaj do masła serek, ziarenka wanilii, startą skórkę pomarańczowa, cukier puder i zmiksuj wszystko na gładki krem.
SKŁADANIE TORTU:
Ciasto marchewkowe przekrój na pół. Dolny blat połóż na paterze lub ozdobnym talerzu i posmaruj połową porcji kremu. Przykryj drugim blatem. Posmaruj pozostałym kremem wierzch i boki tortu. Udekoruj wg uznania. Smacznego!
ciekawy pomysł. ale z tym utarciem masła - nie można od razu miskować np w kawałkach? przymierzam się do zrobienia wg tego przepisu i dam znać jak wyjdzie:) pzdr.
OdpowiedzUsuńMasło utrzeć trzeba po to, aby krem był bardziej puszysty i delikatny. Poza tym obawiam się, iż pominięcie tego może spowodować, że w kremie będą widoczne grudki masła. Pozdrawiam serdecznie i czekam na wieści jak ciasto się udało:))
OdpowiedzUsuńTrochę mi to zabrało czasu, ale ciasto wyszło super.dzieciaki je uwielbiają. Bardzo dziękuję za ten "podrasowany" przepis. Dotychczas robiłam ze sztucznym kremem ale to nie było to :)))
UsuńCieszę się ogromnie!:) Ten przepis jest najlepszy, próbowałam już wielu, ale ten jest naprawdę niezawodny. A co do kremu, to zgadzam się, jest on "wisienką na torcie" i bez niego nie wyobrażam sobie ciasta marchewkowego:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń