czwartek, 10 października 2013

Tort marchewkowy z pomarańczowym kremem





Czy próbowaliście już ciasta marchewkowego? Jeśli nie, koniecznie musicie nadrobić zaległości! Jest to moja dzisiejsza propozycja, z tym, że w postaci tortu przełożonego najlepszą pomarańczową masą z kremowego serka. Tort jest mięciutki i wilgotny, z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich i soczystego ananasa. Wy możecie dodać do niego rodzynki, orzechy pekan, wiórki kokosowe - możliwości jest wiele, zależą one tylko od Waszych upodobań.:) Ja ograniczyłam się do orzechów i ananasa, w takiej wersji tort smakuje mi najbardziej. Tort jest przepyszny! Bardzo polecam!


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 375 g marchwi startej na tarce o grubych oczkach
  • 3 jaja
  • 250 g brązowego cukru (można dać mniej ok. 200 g)
  • 210 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 120 g grubo siekanych orzechów włoskich lub pekan
  • 75 g odsączonego i drobno pokrojonego ananasa z puszki lub świeżego
  • 280 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (do pierników)
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (można dać mielonej lub całkiem pominąć)

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 500 g waniliowego serka kremowego (użyłam Delfico - do kupienia np. w Netto)
  • 100 g miękkiego masła
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 7 czubatych łyżeczek cukru pudru

WYKONANIE:
CIASTO:
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż folią aluminiową. Dno i boki nasmaruj olejem.
Jajka zmiksuj z cukrem przez około 1 minutę. Dodaj do nich olej i miksuj jeszcze przez chwilę.
Dodaj startą marchewkę, posiekane orzechy i pokrojonego ananasa. Całość dobrze wymieszaj ręcznie.
W osobnej misce przesiej mąkę z solą i sodą oczyszczoną, dodaj cynamon, przyprawę korzenną i gałkę muszkatołową. Całość przesyp do masy marchewkowej i bardzo dokładnie wymieszaj szpatułką.
Gotowe ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 1,15 h do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.

KREM:
W misce utrzyj miękkie masło do białości. Dodaj do masła serek, ziarenka wanilii, startą skórkę pomarańczowa, cukier puder i zmiksuj wszystko na gładki krem.

SKŁADANIE TORTU:
Ciasto marchewkowe przekrój na pół. Dolny blat połóż na paterze lub ozdobnym talerzu i posmaruj połową porcji kremu. Przykryj drugim blatem. Posmaruj pozostałym kremem wierzch i boki tortu. Udekoruj wg uznania. Smacznego!




4 komentarze:

  1. ciekawy pomysł. ale z tym utarciem masła - nie można od razu miskować np w kawałkach? przymierzam się do zrobienia wg tego przepisu i dam znać jak wyjdzie:) pzdr.

    OdpowiedzUsuń
  2. Masło utrzeć trzeba po to, aby krem był bardziej puszysty i delikatny. Poza tym obawiam się, iż pominięcie tego może spowodować, że w kremie będą widoczne grudki masła. Pozdrawiam serdecznie i czekam na wieści jak ciasto się udało:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę mi to zabrało czasu, ale ciasto wyszło super.dzieciaki je uwielbiają. Bardzo dziękuję za ten "podrasowany" przepis. Dotychczas robiłam ze sztucznym kremem ale to nie było to :)))

      Usuń
  3. Cieszę się ogromnie!:) Ten przepis jest najlepszy, próbowałam już wielu, ale ten jest naprawdę niezawodny. A co do kremu, to zgadzam się, jest on "wisienką na torcie" i bez niego nie wyobrażam sobie ciasta marchewkowego:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP