Dziś proponuję Wam, jeszcze w ramach deserów, przyrządzenie ekspresowego musu śliwkowego z gęstym jogurtem greckim i kruszonką, która pozostała mi z poprzedniego Banoffee Pie. Deser jest równie szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny i na pewno jest ciekawym pomysłem na wykorzystanie śliwek, których aktualnie mamy pod dostatkiem:) Zapraszam!
SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 500 g wydrylowanych śliwek
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 50 g brązowego cukru
- 1 kubeczek jogurtu greckiego (340 g)
- kruszonka (u mnie rozdrobnione w malakserze ciastka Digestive, płatki owsiane, orzechy lasowe i masło: patrz przepis na Banoffee Pie. Równie dobrze możesz pokruszyć ulubione ciastka i dodać garść wybranych orzechów i płatków)
WYKONANIE:
Umyte i wydrylowane śliwki przerzuć do garnka z grubym dnem, dosyp płaską łyżeczkę cynamonu i duś pod przykryciem przez 10-15 min, aż śliwki rozpadną się i powstanie mus z cząstkami. Powstały sok możesz odlać albo zostawić, jak wolisz, mój mus był rzadszy, ponieważ nie odlewałam soku.
Do szerokich szklanek lub pucharków nałóż po porcji gorącego musu, a na wierzch połóż solidną porcję jogurtu greckiego. Górę posyp kruszonką.
Jogurt pod wpływem ciepła szybko się rozpuszcza, więc nie zwlekaj z degustacją:) Smacznego!
Wspaniałe połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuń