W mojej kuchni staram się jak najwięcej gotowych produktów zastępować
domowymi, przygotowanymi przeze mnie wyrobami. I tak jest też w tym
przypadku:) Dziś zapraszam Was do zrobienia domowego masła orzechowego.
Tylko jeden składnik - solone orzeszki ziemne, malakser i cudowne smarowidło gotowe w
kilkanaście minut! Moje masło jest w wersji crunchy, gdyż lubię czuć maleńkie chrupiące kawałeczki orzeszków, ale Wy możecie wypróbować wersję smooth,
czyli zmielić orzechy całkowicie na gładko. Możecie popróbować i dodać
Waszej ulubionej czekolady lub kakao. W przepisie nie ma ani odrobiny
oleju, ponieważ ze zmielonych orzechów olej sam sie wytwarza. Jeśli nie
używacie orzeszków solonych, koniecznie dodajcie sól! Słodko-słone
domowe masło orzechowe - pyszne na kanapki, do ciast lub wyjadania łyżką
wprost ze słoiczka! Polecam!
SKŁADNIKI na wersję crunchy:
- 500 g + 125 g solonych orzeszków ziemnych (bez łupinek)
WYKONANIE:
500
g orzechów podpiecz krótko na patelni, lekko ostudź, a następnie wrzuć do malaksera i miksuj na średnich obrotach około 13
minut. Co kilka minut możesz zrobić przerwę i wyłączyć urządzenie, żeby
się nie przegrzało.
Gdy masło będzie już gotowe dorzuć pozostałą
cześć orzechów, czyli 125 g. Zmiksuj krótko, aż powstaną maleńkie
drobinki widoczne w maśle.
Masło orzechowe przełóż do wyparzonego
słoika i dobrze zakręć. Możesz je tak przechowywać w lodówce do
miesiąca czasu. Jeśli podczas przechowywania zbierze się na wierzchu
masła olej, nie martw się, wymieszaj tylko masło dokładnie i dalej
będzie ono doskonale do zjedzenia. Smacznego!
witam czyli dajemy same orzechy? bo w przepisie nic innego nie ma?
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie:) Same orzechy. W ten sposób uzyskujemy masło orzechowe w najczystszej postaci, bez zbędnych ulepszaczy smaku:)
Usuń