Dziś coś pysznego i rozgrzewającego na jesienne chłodne wieczory... Domowy likier Irish Cream... Gęsty, aksamitny, kremowy, z cudowną nutką kawy w tle... Do zrobienia w dwie minuty... Można go stosować jako polewę do lodów, czy jako dodatek do kremów i deserów. Najlepiej smakuje oczywiście popijany z malutkiego kieliszka w dobrym towarzystwie...:)) Przechowywany w lodówce wytrzyma nawet dwa miesiące, ale ja gwarantuję Wam, że zniknie dużo wcześniej!:))
SKŁADNIKI na około 1 litr:
- 300 ml whiskey (użyłam Jack Daniel's)
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
WYKONANIE:
Wszystkie składniki zmiksować razem na gładki płyn. Gotowe!
Likier przelać do butelki i przechowywać w lodówce max. 2 miesiące. Smacznego!
Ilonek Ty wiesz, co dobre :).
OdpowiedzUsuńO tak, Kasieńko:)) Następnym razem zrobię butelkę dla Ciebie:))
OdpowiedzUsuń