czwartek, 17 lipca 2014

NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM





Po raz pierwszy jadłam to danie na przyjęciu u koleżanki. Jego smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam w domu sama je przygotować. Kurczak w cieście francuskim, bo o nim mowa, to przepyszna potrawa, która choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami z cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy na złoty kolor. Ciasto francuskie  z zewnątrz  staje się chrupiące, a mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej sałatki z sezonowych warzyw, nie podaję do niego żadnego ryżu, ziemniaków czy makaronu. Cóż więcej dodać - musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Gwarantuję Wam, że kurczak w tak wyjątkowej  wersji na stałe zagości w Waszym codziennym menu.


SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób):
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 8 pieczarek
  • 0,5 cebuli
  • 4 plastry chudego boczku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • papryka słodka
  • oliwa z oliwek

WYKONANIE:
Ciasto francuskie rozłóż na blasze (nie wyciągaj spod niego pergaminu, w który było zawinięte). Wytnij z niego dwa prostokąty o wymiarach około 16 na 24 cm. Wzdłuż dłuższego boku zrób nacięcia  długości około 7-8 cm, zostawiając przy tym 
nietknięty środek (dwa ostatnie zdjęcia pokazują to dokładniej):) Wsadź blachę z naciętym ciastem na 15 minut do lodówki.
W tym czasie zrumień z obu stron lekko na suchej patelni plastry boczku. 
Pieczarki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę zaś posiekaj w większą kostkę. Całość podsmaż około 5 minut na oliwie z oliwek.
Filety z kurczaka dokładnie umyj i obkrój z białych błonek. Przekrój wzdłuż na pół. Posyp sola, pieprzem i słodką papryką.
Wyjmij z lodówki blachę z ciastem i ułóż na nim na środku dwóch prostokątów po jednej części fileta. Na to wyłóż pieczarki z cebulą.
Przykryj drugą połową fileta i dwoma plastrami boczku (na każdy filet). 
Teraz pozostaje już tylko złożenie ciasta. Paski składaj naprzemiennie do środka, raz lewy, raz prawy, aż do samego końca. Pamiętaj, aby nie składać ich zbyt szczelnie, powietrze musi się wydostawać małymi dziurkami:)
Filet w cieście wstaw ponownie do lodówki na 15 minut.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Wyjmij przygotowane filety z lodówki, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz je około 35-40 minut. 
Ciasto powinno być  pięknie zrumienione.
Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!





    I jeszcze dwa zdjęcia instruktażowe:)



1 komentarz:

  1. Och! jaka zrobiłam sie głodna widząc tak piękne danie. Kurczę (nie w cieście) już prawie 22,00 :( Pani Ilono to dopier musi być pychota. No cóż wypróbuję na niedzielny obiad, a dzisiaj szybciutko spać :) Pani równiez życzę dobrej nocki!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP