poniedziałek, 21 lipca 2014

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ




Tym ciastem Ameryki nie odkryłam, ponieważ od lat krąży na blogach kulinarnych:) Ale jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie musicie go wypróbować. Ja przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nie zmieniałam nic, ponieważ proporcje są idealne. Ciasto jest wspaniałe! U mnie weszło na stałe do repertuaru:) Ciasto jest przepyszne w smaku, delikatnie kruche, połączone z pianką na bazie białek i budyniu w proszku, który doskonale ją usztywnia i piana nie opada podczas pieczenia. Do tego słodko-kwaśne maliny... i mamy ciasto doskonale! Bardzo polecam!


SKŁADNIKI:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x 40 g)
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

DODATKOWO:
  • 500 g malin świeżych lub mrożonych (mrożonych nie rozmrażaj wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia

WYKONANIE:
CIASTO:
Mąkę, masło pokrojone w kostkę, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia przełóż do malaksera i krótko zmiksuj na gładkie ciasto lub wyrób ręcznie. 
Ciasto podziel na porcje 60% i 40%, każdą osobno zawiń w folię spożywczą i zamroź. (Możesz to zrobić spokojnie dzień wcześniej albo kilka godzin przed pieczeniem ciasta).
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłóż folią aluminiową. Na spód blachy zetrzyj na tarce o grubych oczkach 60% zamrożonego wcześniej ciasta, lekko przyklep dłonią i wyrównaj (ja ścieram robotem - na tarce do warzyw).
Podpiecz ciasto przez 20 minut na złoty kolor. 
Ostudź dokładnie ciasto.

PIANKA:
Białka ubij na sztywną pianę.
Następnie, łyżka po łyżce, dodawaj cukier i cukier waniliowy, wciąż miksując na najwyższych obrotach.
Wsyp powoli proszek budyniowy. Zmiksuj dobrze.
Teraz cienką strużką wlej olej i zamieszaj dokładnie.

SKŁADANIE CIASTA:
Na podpieczony wcześniej spód wyłóż ubitą pianę, wyrównaj lekko łopatką wierzch.
Ułóż maliny, gęsto, otworkami do góry.
Na wierzch zetrzyj pozostałe 40% zamrożonego ciasta.
Całość piecz w temperaturze 190 stopni C przez około 35 - 40 minut, na złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika i ostudź, a następnie posyp cukrem pudrem i pokrój na na kawałki.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. CUDO! CUDO! CUDO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam Pani przepis. Dziękuję :-) ciasto jest fantastyczne

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP