Z wczorajszego arbuza, którego część przeznaczyłam na tort arbuzowy, został mi jeszcze całkiem spory kawałek. Przygotowałam więc szybciutko dla Was jeszcze dwie ekspresowe propozycje, tak aby nic się nie zmarnowało i było pysznie!:) Pierwsza z nich to Arbuzowa Aqua Fresca, czyli cudownie orzeźwiający meksykański napój. Aqua Fresce można przygotować z różnorodnych owoców, wszystko zależy od Waszej fantazji. Do arbuza dodałam świeżo wyciśnięty sok z limonki oraz pachnącą miętę. Dla uzyskania lepszego koloru do miksera wrzuciłam kilka soczystych truskawek, dolałam wody mineralnej i dosłodziłam obowiązkowo cukrem trzcinowym. Jeszcze tylko kilka kostek lodu i chłodzący napój gotowy! Polecam!
Druga propozycja wykorzystania (resztek) arbuza w kolejnym poście:) Zapraszam!
SKŁADNIKI (porcja dla 2-3 osób):
- 3 szklanki miąższu arbuza
- 4-5 truskawek
- sok z 0,5 limonki
- 7-8 listków świeżej mięty
- 1 szklanka wody mineralnej
- cukier trzcinowy do smaku
WYKONANIE:
Z arbuza usuń pestki i wrzuć do blendera lub miksera.
Dodaj do niego truskawki obrane z szypułek, sok wyciśnięty z limonki, listki mięty, wodę i cukier do smaku. Możesz tez odrobinę wody podgrzać i rozpuścić w niej cukier, tak, aby powstał syrop cukrowy i to wlać do owoców.
Zmiksuj całość dokładnie. Możesz przecedzić napój przez gęste sitko (ja tak zrobiłam), ale nie jest to konieczne. Przechowuj go w lodówce. Gotowe! Smacznego!
Niesamowite ! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo orzeźwiające i baaaaaaaaaardzo smaczne!!!
OdpowiedzUsuń