poniedziałek, 15 września 2014

ZUPA RYBNA Z DORSZEM I KREWETKAMI




Moja dzisiejsza propozycja to bardzo aromatyczna zupa rybna z dorszem i krewetkami. Czosnek, tymianek i papryczka chili nadają jej charakteru oraz podkreślają łagodny smak pomidorów i czerwonej papryki. Delikatny w smaku dorsz i malutkie krewetki koktajlowe należy wrzucić pod koniec gotowania zupy, dzięki temu ryba się nie rozpada, a krewetki pozostają jędrne. Można dowolnie regulować ostrość zupy poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości płatków chili. Ja polecam Wam wersję lekko pikantną, bardzo ostra zabiłaby cały smak. Zupa smakuje fantastycznie i jest naprawdę sycąca, zniknęła u mnie w domu błyskawicznie, bo nie mogliśmy się od niej oderwać. Oprócz tego jest bardzo zdrowa i pożywna, więc koniecznie musicie ją wypróbować:) I co najważniejsze, jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu:) Najpierw gotuje się bulion warzywny, w międzyczasie przyrządza "sos" pomidorowy", a na koniec rybę i krewetki miesza się z całością. Bardzo polecam!


SKŁADNIKI:
  • 500 g filetów z dorsza 
  • 250 g krewetek koktajlowych (użyłam mrożonych)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona paryka
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 średniego selera lub 2 gałązki naciowego
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżeczki masła
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2,5 l wody


WYKONANIE:

Zamrożone krewetki wrzuć do garnka i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 15 minut

Jeśli używasz świeżych krewetek to umyj je i oczyść (usuń ogonki i ewentualne pancerze i głowy).

Do większego garnka nalej wodę, wrzuć do niej obraną marchewkę, seler i pietruszkę (nie krój warzyw, wrzuć je w całości). Dorzuć ziele angielskie oraz liście laurowe i gotuj przez 25-30 minut bulion warzywny.
W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, wrzuć na nią posiekaną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją.
Paprykę pokrój w większą kostkę i podsmaż ją lekko z cebulą. 
Gdy papryka trochę zmięknie, dodaj pomidory z puszki, drobniutko posiekany czosnek, paprykę w proszku, płatki chili i tymianek. Dosól i dopieprz do smaku. Podgrzewaj "sos' pomidorowy przez kolejne 5 minut.
Po tym czasie przelej go do bulionu warzywnego i dodaj masło.
Filety z dorsza dobrze umyj, wyjmij z nich ewentualne ości i pokrój je w większą kostkę (2,5-3 cm), a następnie wrzuć do zupy.
Krewetki odcedź i również dorzuć do zupy. 
Gotuj całość na niewielkim ogniu przez około 10 minut. 
Jeśli jest taka potrzeba, ponownie dodaj soli i pieprzu do smaku. Gotowe! Smacznego!



2 komentarze:

  1. Mniam... Musi smakować pysznie! Piękne kolorowe zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprawdzilam przepis na sobie i swojej rodzinie:)
    Zupa jest obledna i na stale wpisala sie w domowe menu. Zdecydowanie ja polecam!!!



    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP