poniedziałek, 15 września 2014

ZUPA RYBNA Z DORSZEM I KREWETKAMI




Moja dzisiejsza propozycja to bardzo aromatyczna zupa rybna z dorszem i krewetkami. Czosnek, tymianek i papryczka chili nadają jej charakteru oraz podkreślają łagodny smak pomidorów i czerwonej papryki. Delikatny w smaku dorsz i malutkie krewetki koktajlowe należy wrzucić pod koniec gotowania zupy, dzięki temu ryba się nie rozpada, a krewetki pozostają jędrne. Można dowolnie regulować ostrość zupy poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości płatków chili. Ja polecam Wam wersję lekko pikantną, bardzo ostra zabiłaby cały smak. Zupa smakuje fantastycznie i jest naprawdę sycąca, zniknęła u mnie w domu błyskawicznie, bo nie mogliśmy się od niej oderwać. Oprócz tego jest bardzo zdrowa i pożywna, więc koniecznie musicie ją wypróbować:) I co najważniejsze, jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu:) Najpierw gotuje się bulion warzywny, w międzyczasie przyrządza "sos" pomidorowy", a na koniec rybę i krewetki miesza się z całością. Bardzo polecam!


SKŁADNIKI:
  • 500 g filetów z dorsza 
  • 250 g krewetek koktajlowych (użyłam mrożonych)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona paryka
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 średniego selera lub 2 gałązki naciowego
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżeczki masła
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2,5 l wody


WYKONANIE:

Zamrożone krewetki wrzuć do garnka i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 15 minut

Jeśli używasz świeżych krewetek to umyj je i oczyść (usuń ogonki i ewentualne pancerze i głowy).

Do większego garnka nalej wodę, wrzuć do niej obraną marchewkę, seler i pietruszkę (nie krój warzyw, wrzuć je w całości). Dorzuć ziele angielskie oraz liście laurowe i gotuj przez 25-30 minut bulion warzywny.
W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, wrzuć na nią posiekaną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją.
Paprykę pokrój w większą kostkę i podsmaż ją lekko z cebulą. 
Gdy papryka trochę zmięknie, dodaj pomidory z puszki, drobniutko posiekany czosnek, paprykę w proszku, płatki chili i tymianek. Dosól i dopieprz do smaku. Podgrzewaj "sos' pomidorowy przez kolejne 5 minut.
Po tym czasie przelej go do bulionu warzywnego i dodaj masło.
Filety z dorsza dobrze umyj, wyjmij z nich ewentualne ości i pokrój je w większą kostkę (2,5-3 cm), a następnie wrzuć do zupy.
Krewetki odcedź i również dorzuć do zupy. 
Gotuj całość na niewielkim ogniu przez około 10 minut. 
Jeśli jest taka potrzeba, ponownie dodaj soli i pieprzu do smaku. Gotowe! Smacznego!



3 komentarze:

  1. Mniam... Musi smakować pysznie! Piękne kolorowe zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprawdzilam przepis na sobie i swojej rodzinie:)
    Zupa jest obledna i na stale wpisala sie w domowe menu. Zdecydowanie ja polecam!!!



    OdpowiedzUsuń
  3. Mieszkam obecnie sam wiec gotuje dla siebie.Jest to tak pyszna zupa ze gotuje ja juz trzeci raz pod rząd...A zazwyczaj gotuję na cały tydzień więc juz trzeci tydzień to samo na obiad;-)ZUPA PRZEPYSZNA!!!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP