poniedziałek, 5 stycznia 2015

PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI




PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI

Na początek Nowego Roku podaję Wam przepis na bardzo efektowną i pyszną pizzę z serowymi paluszkami na wzór tej podawanej w pewnej słynnej pizzerii;)). Pizzę zrobiłam na cienkim cieście, posypałam dużą ilością sera - mieszanką dobrej mozzarelli i ostrego sera morskiego. Na wierzch ułożyłam plasterki salami, piórka cebuli, czarne oliwki i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Całość posypałam tartym parmezanem. Paluszki nadziałam zaś kawałkami mozzarelli i posypałam różnymi posypkami: pokruszonymi pikantnymi nachosami, parmezanem wymieszanym z ziołami prowansalskimi, makiem oraz granulowanym czosnkiem z płatkami chili. Nie musicie się trzymać ściśle przepisu i możecie wymyślić swoje własne posypki:) 
Pizza pięknie się prezentowała i wspaniale smakowała, a moja Rodzinka zgodnie stwierdziła, że jest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. 
Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną wody, posypać posypką i ot, cała filozofia. Jedna moja rada: paluszki warto skleić również na obu końcach, aby jak najmniej sera wypłynęło. Moje były otwarte i troszkę sera się ulotniło:) Również ważną rzeczą jest to, aby zrobić pizzę na naprawdę dobrym sosie pomidorowym, dlatego podam Wam dziś przepis na mój popisowy sos, który jest tak pyszny, że zawsze wyjadam go łyżką w ilościach hurtowych z rondla nim trafi na pizzę:) 
I jeszcze jedno - ja swoją pizzę piekłam na kamieniu do pizzy, dzięki czemu jest chrupiąca od dołu, ale jeśli nie macie kamienia, możecie użyć zwykłej blachy. Pizza przecież niekoniecznie musi mieć okrągły kształt:) Byleby po bokach były te przepyszne serowe paluszki:) 


SKŁADNIKI NA 1 DUŻĄ PIZZĘ (33 cm) Z PALUSZKAMI + 1 MAŁĄ (BEZ PALUSZKÓW):
  • 450 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 250 ml bardzo ciepłej wody + 4 łyżki
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży lub 30 g świeżych
  • 2,5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • kasza manna (semolina ) do podsypania

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 średniej cebuli albo 1 mała
  • 2 duże ząbki czosnku
  • mała garść świeżej bazylii (opcjonalnie 3-4 łyżeczki suszonej)
  • 2 duże pomidory lub 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki masła
  • cukier
  • sól
  • pieprz

DODATKOWO:
  • mozzarella
  • ser morski
  • parmezan
  • salami albo ulubiona wędlina
  • oliwki
  • pomidorki koktajlowe
  • piórka cebuli

SKŁADNIKI NA POSYPKI:
  • pokruszone pikantne nachosy
  • granulowany czosnek wymieszany z płatkami chili
  • mak
  • tarty parmezan lub twardy granulowany ser wymieszany z ziołami prowansalskimi


WYKONANIE

CIASTO:
Do miski wsyp mąkę dodaj oliwę z oliwek i sól wymieszaną w 2 łyżkach wody.
W szklance wymieszaj drożdże z cukrem i 2 łyżkami bardzo ciepłej wody, dolej mieszankę do mąki i wlej 250 ml bardzo ciepłej wody. Całość zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto. 
Ciasto będzie dość twarde, więc wyrób je przez kilka minut, aż będzie naprawdę elastyczne. 
Uformuj je w kulę i skrop całe ciepłą wodą z kranu, wsadź do miski, przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia.

SOS POMIDOROWY:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną w drobniutką kostkę cebulę.
Dodaj do niej obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory z puszki), koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno świeżą bazylię (lub suszoną), cukier (około 2 łyżeczki), sól i pieprz do smaku. Zagotuj całość aż zgęstnieje i dodaj masło. Wymieszaj. Zdejmij z ognia.

PIZZA:
Piekarnik nagrzej do temperatury 250 stopni C.
Kamień do pizzy (lub blachę) wstaw do piekarnika, aby się trochę podgrzał.

Po upływie 2-ch godzin podziel ciasto na dwie części. 
Jedną rozwałkuj lub rozciągnij na placek podsypując kaszą manną na wielkość kamienia lub blachy do pizzy.
Z drugiej części oderwij połowę i rozwałkuj ją na dwa niezbyt szerokie (około 3,5 cm) i długie (50 cm) paski. Na środku każdego paska ułóż mozzarellę w cienkich kawałkach (albo tartą) i zlep cały pasek wzdłuż u góry. Następnie pokrój go w równych odstępach na mniej więcej 3 cm odcinki - paluszki. 
Brzegi rozwałkowanego placka zwilż lekko wodą i układaj paluszki w połowie brzegu dookoła pizzy.
Środek pizzy posmaruj połową porcji sosu. Posyp tartą mozzarellą wymieszaną z serem morskim. Ułóż salami, cebulę, oliwki i pomidorki (lub inne ulubione składniki). Paluszki zaś skrop od góry lekko wodą i posyp posypkami według uznania. 
Pizzę piecz około 10-12 minut aż do zrumienienia wierzchu.
Do paluszków możesz przygotować czosnkowy sos jogurtowy lub majonezowy. Gotowe! Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Cudowna!!! :) Ja za tą 'oryginalną' nie przepadam, ale taka domowa, to zupełnie 'inna bajka'! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) A ja kocham tą "oryginalną":)) Ale moją oczywiście też darzę wielką miłością;-P

      Usuń
  2. Wygląda tak smacznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł świetny, uwielbiam ser, więc im więcej tym lepiej ^^ Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Tu jest mnóstwo mozzarelli, więc na pewno by Ci posmakowała:)

      Usuń
  4. suuper lepsza niż w pizza hut napewno daje sobie głowę odciąć ;) paluszki lizać

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję:) No moja Rodzinka tak też uznała jednogłośnie, także cóż mogę dodać?:))) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za przepis, zabrałam się za pizzę, zobaczymy jak mi wyjdzie ;)
    Nie wiem czemu, ale byłam zmuszona zużyć duzo wiecej mąki niż w przepisie, zeby ciasto zechciało być niepłynną masą.
    Pozdro,
    Mraux

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, ze pizza będzie ci smakowała :))) A ciasto nie powinno być w żaden sposób płynne... Proporcje mąki i wody dają wręcz twardawe ciasto, które robi się elastyczne po dłuższym ugniataniu...

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP