Tradycyjna Fasolka po bretońsku to jedno z moich ukochanych dań. Mogłabym jeść ją codziennie, tak bardzo uwielbiam ten smak 😋 Jej przygotowanie zajmuje jednak trochę czasu, dlatego kiedy najdzie mnie na nią ochota, a czas goni, szykuję błyskawiczną wersję fasolki - z fasoli białej z puszki. Skraca to czas gotowania do minimum i szybko na stole pojawia się moja ulubiona potrawa 😊 W zależności co aktualnie mam w lodówce, dodaję do niej najczęściej i boczek, i kiełbasę, ale niekiedy wystarczy mi wegetariańska wersja, bez dodatku mięsa. Ważne, żeby fasolkę dobrze przyprawić, dlatego nie żałujcie majeranku czy słodkiej papryki, odrobina czosnku i kawałeczek masła na końcu łyżeczki również idealnie podbije smak. Taka fasolka to szybkie i treściwe danie dla zabieganych, na pewno często będziecie do niego wracać 😉
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki oleju
- 100 g wędzonego boczku
- 150 g kiełbasy (np. śląskiej)
- 1 większą cebula
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 ząbek czosnku
- 2 puszki białej fasoli konserwowej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki majeranku
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki masła
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim pokrojony w kostkę boczek oraz pociętą w półplasterki kiełbasę.
Miej więcej w połowie smażenia dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Zamieszaj i smaż całość do lekkiego zrumienienia.
Teraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz fasolę (cała zawartość puszek). Dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę, cukier, masło, sól oraz pieprz. Zamieszaj całość dokładnie i gotuj całość około 10- 12 minut, aż smaki się przegryzą. Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)