czwartek, 4 czerwca 2015

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I BEZĄ




KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I BEZĄ

To ciasto jest tak pyszne, ze aż brak mi słów ;) Najlepsze kruche ciasto z dużym dodatkiem mąki ziemniaczanej, której zawdzięcza swą idealną strukturę, do tego soczyste truskawki i rabarbar oraz ogromna ilość przepysznej bezy - miękkiej w środku i pięknie chrupiącej na zewnątrz. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi, a spód oprószyłam wiórkami kokosowymi, które wchłonęły nadmiar soku i nadały całości delikatnej, kokosowej nutki. 
Ciasto znika błyskawicznie za jednym podejściem, a pracy przy nim naprawdę niewiele. Możecie je zrobić również z samymi truskawkami (gdy zabraknie lada moment rabarbaru), będzie smakowało bombowo :) 
Ważne jest, aby po upieczeniu dokładnie wystygło, tak by spód się nie kruszył, dlatego warto odczekać ze 2 godziny po upieczeniu. A potem już tylko istna rozpusta :)


SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej (lub np. orkiszowej)
  • 80 g cukru (użyłam brązowego)
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

DODATKOWO:
  • 400 g rabarbaru
  • 450 g truskawek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 6 łyżek płatków migdałowych

WYKONANIE:

SPÓD:
Zimne masło pokrój w kosteczkę i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagnieć hakiem miksera lub ręcznie gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię spożywczą. Wsadź ciasto na czas nagrzewania piekarnika do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż folią aluminiową i wysmaruj dno lekko olejem.


OWOCE:
Rabarbar pokrój w 1 cm kawałki, na patelni rozgrzej łyżkę masła oraz 2 łyżki cukru i podsmaż przez około 5 minut rabarbar ze wszystkich stron. Przełóż go do miski.
Truskawki obierz z szypułek i dodaj w całości do rabarbaru (tylko bardzo duże sztuki przekrój na pół).
Do owoców dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, aby pokryły się nią wszystkie owoce.

BEZA:

Białka ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Ma powstać gęsta, lśniąca piana. Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj wszystko jeszcze jakąś minutę.

Wyjmij ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim dokładnie dno formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw blachę z ciastem do piekarnika. Podpiecz je przez 15 minut.
Po tym czasie wyjmij je, posyp spód równomiernie wiórkami kokosowymi i nałóż owoce, a następnie rozłóż delikatnie bezę (możesz zrobić na niej esy-floresy, żeby było ładniej). Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
Piecz ciasto przez 15-20 minut do zezłocenia się bezy, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto przez kolejne 15 minut, aby beza się wysuszyła. Następnie wyjmij blachę i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Spód kroi się najlepiej, gdy ciasto jest porządnie przestudzone. Gotowe! Smacznego!






10 komentarzy:

  1. Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być niebiańsko pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast masła w przepisie, może być margaryna bezmleczna? Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można jej użyć. Ciasto na pewno zmieni trochę smak, ale powinno również smakować:)

      Usuń
  3. też dziś piekłam ciacho z bezą i rabarbarem:) Twoje prezentuje się niezwykle pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie! Naprawdę widać miękkość bezy i chrupkość ciasta. Wspaniałe zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta beza jest perfekcyjna! Uwielbiam zestawienie truskawka-rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nieskromnie dodam, że równie perfekcyjnie smakuje :) Ja też jestem fanką duetu truskawka-rabarbar - w każdej p[postaci :)

      Usuń
  6. Czy przed wyłożeniem owoców należy wystudzic spód ciasta?

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP