sobota, 6 czerwca 2015

BUDYŃ TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY



BUDYŃ TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY

Rabarbar staram się w tym roku wykorzystać maksymalnie w rożnych przepisach, a że świetnie komponuje się on z truskawkami, których jest własnie zatrzęsienie na straganach, ugotowałam szybciutko budyń :) 
Domowy, aksamitny budyń truskawkowo-rabarbarowy z nutką wanilii. Prosty i szybki deser, którym zajadały się moje Dzieci, ale i mąż nie pogardził porcją, musiał więc być naprawdę dobry :D Polecam Wam do wypróbowania, a gdy zabraknie rabarbaru, przygotujcie go z samych truskawek, będzie pyszny :)


SKŁADNIKI:
  • 700 ml mleka (użyłam 3,2 %, może być również roślinne)
  • 300 g truskawek
  • 200 g rabarbaru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie 1 cukier - 16 g - wanilinowy)
  • 3/4 szklanki cukru (mniej/więcej według uznania)


WYKONANIE:
500 ml mleka wlej do garnka z grubym dnem, dodaj do tego pokrojony w 1-2 cm kawałki rabarbar i przekrojone na pół truskawki. Zagotuj. Od momentu wrzenia gotuj jeszcze jakieś 3-5 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. 
Zblenduj je z mlekiem na gładko, ostrożnie, bo całość jest gorąca.
W miseczce zaś zblenduj lub wymieszaj pozostałe 200 ml mleka z żółtkami, ziarenkami wanilii, cukrem i mąką ziemniaczaną. 
Na gorące mleko z owocami wlej mleko z żółtkami oraz dodatkami i zagotuj całość chwilę, aż odpowiednio zgęstnieje (około 1 minuty). Budyń rozlej do pucharków i podawaj np. ze świeżymi truskawkami. Gotowe! Smacznego!




3 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP