BUDYŃ TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY
Rabarbar staram się w tym roku wykorzystać maksymalnie w rożnych przepisach, a że świetnie komponuje się on z truskawkami, których jest własnie zatrzęsienie na straganach, ugotowałam szybciutko budyń :)
Domowy, aksamitny budyń truskawkowo-rabarbarowy z nutką wanilii. Prosty i szybki deser, którym zajadały się moje Dzieci, ale i mąż nie pogardził porcją, musiał więc być naprawdę dobry :D Polecam Wam do wypróbowania, a gdy zabraknie rabarbaru, przygotujcie go z samych truskawek, będzie pyszny :)
SKŁADNIKI:
- 700 ml mleka (użyłam 3,2 %, może być również roślinne)
- 300 g truskawek
- 200 g rabarbaru
- 4 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie 1 cukier - 16 g - wanilinowy)
- 3/4 szklanki cukru (mniej/więcej według uznania)
WYKONANIE:
500 ml mleka wlej do garnka z grubym dnem, dodaj do tego pokrojony w 1-2 cm kawałki rabarbar i przekrojone na pół truskawki. Zagotuj. Od momentu wrzenia gotuj jeszcze jakieś 3-5 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.
Zblenduj je z mlekiem na gładko, ostrożnie, bo całość jest gorąca.
W miseczce zaś zblenduj lub wymieszaj pozostałe 200 ml mleka z żółtkami, ziarenkami wanilii, cukrem i mąką ziemniaczaną.
Na gorące mleko z owocami wlej mleko z żółtkami oraz dodatkami i zagotuj całość chwilę, aż odpowiednio zgęstnieje (około 1 minuty). Budyń rozlej do pucharków i podawaj np. ze świeżymi truskawkami. Gotowe! Smacznego!
Pychotka ;-)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham budyń! Taki domowy musi być przecudowny :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, domowy smakołyk! :-)
OdpowiedzUsuń