PĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ
Zdrowy i pyszny obiad gotowy w pół godziny - pęczotto z kaszy pęczak z dodatkiem polędwiczki i młodej kapusty oraz plasterków marchewki.
Mięso przygotować należy na samym początku, obsmażając je tylko delikatnie ze wszystkich stron, a następnie pozostawić je w szczelnie przykrytym pojemniku, aby "doszło" oraz nabrało miękkości i było wspaniale soczyste. Do tego mnóstwo zdrowej kaszy pęczak, którą osobiście uwielbiam, i którą należy podlewać bulionem (użyłam drobiowego, bo akurat taki miałam zamrożony), a następnie dusić, aż wchłonie cały płyn, aż powstanie z niej gęsta, aksamitna potrawka na kształt risotto. Do tego siekana młoda kapusta oraz chrupiące plasterki marchewki.
Ekspresowy, pożywny i przepyszny obiad lub kolacja dla rodziny gotowe:)
SKŁADNIKI (na około 4 porcje):
- 1 polędwiczka wieprzowa (około 500-600 g)
- 2 duże ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 szklanka kaszy pęczak (200 g)
- 1 duża cebula
- 2 średnie marchewki
- 600 ml bulionu (warzywnego lub np. drobiowego)
- 0,5 główki młodej kapusty (3,5 szklanki)
WYKONANIE:
Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Wrzuć mięso do miski, dodaj 3 łyżki oliwy, starty czosnek, paprykę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
Na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wrzuć doprawione polędwiczki i smaż około 3-4 minut, kilka razy mieszając mięso, aby ścięło się ze wszystkich stron. W środku mięso ma być niedosmażone. Następnie przełóż je bez tłuszczu do plastikowego pojemniczka i przykryj szczelnie folią aluminiową. Polędwiczki dojdą w tym czasie i będą idealnie soczyste i miękkie.
Do pozostałego po mięsie tłuszczu dolej 2 łyżki oliwy i podsmaż na tym krótko posiekaną drobno cebulę.
Dosyp kaszę, przesmaż całość 1 minutę, a następnie wlej 1/3 bulionu i dodaj pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Przykryj pokrywką i duś kaszę, aż wchłonie cały płyn. W razie konieczności możesz kaszę delikatnie zamieszać.
Dolej znowu 1/3 bulionu i gotuj kaszę pod przykryciem do jego całkowitego wchłonięcia. Zrób tak samo z ostatnią porcją bulionu. Całość powinna zająć jakieś 20-25 minut.
Na koniec dodaj polędwiczki wraz z powstałym z nich w pojemniku sosem oraz posiekaną w 3 cm paski kapustę. Podduś całość jeszcze jakieś 2-3 minuty, aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby posól i popieprz do smaku. Gotowe! Smacznego!
ale piękne zdjęcia :) aż chce się zjeść pozazdrościć takiej ręki do fotografii :)
OdpowiedzUsuńno nie mogę się napatrzeć !
po sąsiedzku zapraszam do mnie www.ugotuj-z-marta.blogspot.com
Wygląda mega smacznie i do tego tak bardzo wiosennie :)
OdpowiedzUsuń