KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I BEZĄ
To ciasto jest tak pyszne, ze aż brak mi słów ;) Najlepsze kruche ciasto z dużym dodatkiem mąki ziemniaczanej, której zawdzięcza swą idealną strukturę, do tego soczyste truskawki i rabarbar oraz ogromna ilość przepysznej bezy - miękkiej w środku i pięknie chrupiącej na zewnątrz. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi, a spód oprószyłam wiórkami kokosowymi, które wchłonęły nadmiar soku i nadały całości delikatnej, kokosowej nutki.
Ciasto znika błyskawicznie za jednym podejściem, a pracy przy nim naprawdę niewiele. Możecie je zrobić również z samymi truskawkami (gdy zabraknie lada moment rabarbaru), będzie smakowało bombowo :)
Ważne jest, aby po upieczeniu dokładnie wystygło, tak by spód się nie kruszył, dlatego warto odczekać ze 2 godziny po upieczeniu. A potem już tylko istna rozpusta :)
Ważne jest, aby po upieczeniu dokładnie wystygło, tak by spód się nie kruszył, dlatego warto odczekać ze 2 godziny po upieczeniu. A potem już tylko istna rozpusta :)
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej (lub np. orkiszowej)
- 80 g cukru (użyłam brązowego)
- 200 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek
- 250 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
DODATKOWO:
- 400 g rabarbaru
- 450 g truskawek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 6 łyżek płatków migdałowych
WYKONANIE:
SPÓD:
Zimne masło pokrój w kosteczkę i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagnieć hakiem miksera lub ręcznie gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię spożywczą. Wsadź ciasto na czas nagrzewania piekarnika do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż folią aluminiową i wysmaruj dno lekko olejem.
OWOCE:
Rabarbar pokrój w 1 cm kawałki, na patelni rozgrzej łyżkę masła oraz 2 łyżki cukru i podsmaż przez około 5 minut rabarbar ze wszystkich stron. Przełóż go do miski.
Truskawki obierz z szypułek i dodaj w całości do rabarbaru (tylko bardzo duże sztuki przekrój na pół).
Do owoców dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, aby pokryły się nią wszystkie owoce.
BEZA:
Białka ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Ma powstać gęsta, lśniąca piana. Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj wszystko jeszcze jakąś minutę.
Wyjmij ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim dokładnie dno formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw blachę z ciastem do piekarnika. Podpiecz je przez 15 minut.
Po tym czasie wyjmij je, posyp spód równomiernie wiórkami kokosowymi i nałóż owoce, a następnie rozłóż delikatnie bezę (możesz zrobić na niej esy-floresy, żeby było ładniej). Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
Piecz ciasto przez 15-20 minut do zezłocenia się bezy, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto przez kolejne 15 minut, aby beza się wysuszyła. Następnie wyjmij blachę i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Spód kroi się najlepiej, gdy ciasto jest porządnie przestudzone. Gotowe! Smacznego!
Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być niebiańsko pyszne:)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast masła w przepisie, może być margaryna bezmleczna? Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMyślę, że można jej użyć. Ciasto na pewno zmieni trochę smak, ale powinno również smakować:)
Usuńteż dziś piekłam ciacho z bezą i rabarbarem:) Twoje prezentuje się niezwykle pysznie
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! Naprawdę widać miękkość bezy i chrupkość ciasta. Wspaniałe zdjęcia.
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie:)
UsuńTa beza jest perfekcyjna! Uwielbiam zestawienie truskawka-rabarbar :)
OdpowiedzUsuńI nieskromnie dodam, że równie perfekcyjnie smakuje :) Ja też jestem fanką duetu truskawka-rabarbar - w każdej p[postaci :)
UsuńCzy przed wyłożeniem owoców należy wystudzic spód ciasta?
OdpowiedzUsuńNie, nie jest to konieczne :)
UsuńDziekuje za przepis,robilam z kilku przepisow podobne ciasto, mnie dodatek migdałów na bezie i wiorkow kokosowych nie bardzo pasuje. Polecam ciasto jako droga do serca...
OdpowiedzUsuń