środa, 17 czerwca 2015

PLACUSZKI KEFIROWE Z TRUSKAWKAMI



PLACUSZKI KEFIROWE Z TRUSKAWKAMI


Puszyste,  delikatne, mięciutkie... placuszki na kefirze z dodatkiem soczystych truskawek. Ogromną ich zaletą jest to, że nie są smażone na tłuszczu, tylko na suchej, nieprzywieralnej patelni (np. teflonowej). Jedyny dodatek tłuszczu to 3 łyżki oleju roślinnego wymieszanego z ciastem. Placuszki do przygotowania w 15 minut, są naprawdę dziecinnie proste. Składniki należy wymieszać w misce tylko do ich połączenia i już można zacząć smażenie. 
Po wylaniu porcji ciasta na patelnię należy smażyć placuszki z jednej strony na złoty kolor, następnie ułożyć na wierzchu plasterki truskawek i obrócić placki na drugą stronę. I na tej stronie wystarczą im już 1-2 minutki na patelni - kiedy leciutko się zezłocą, są gotowe. 
Przepyszne na śniadanie, kolację czy podwieczorek, idealne jako drugie śniadanie do szkoły albo pracy. Możecie je zrobić tez z jagodami, borówkami, malinami czy jeżynami. A poza sezonem z mrożonymi owocami.

SKŁADNIKI:
  • 300 g kefiru (opcjonalnie jogurtu naturalnego lub greckiego)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (w zdrowszej wersji - pełnoziarnistej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)
  • szczypta soli

WYKONANIE:
Wszystkie składniki wymieszaj w misce tylko do ich połączenia, najlepiej drewnianą łyżką, rozcierając grudki mąki wierzchem łyżki o ścianki miski.
Na rozgrzaną patelnię wyłóż po 1 łyżce ciasta i smaż placki na złoty kolor.
Kiedy podrosną i napuchną lekko, ułóż na każdym po 3-4 plasterki truskawek (grubiej krojonych) i przełóż placki na drugą stronę. Smaż je jeszcze 1-2 minuty na lekko złoty kolor. Po zdjęciu placków z patelni przetrzyj ją dokładnie papierowym ręcznikiem kuchennym i smaż kolejną porcję placuszków.
Usmażone placki oprósz cukrem pudrem. Możesz podać je również z bitą śmietaną czy syropem klonowym. Gotowe! Smacznego!





12 komentarzy:

  1. Smak dzieciństwa. Koniecznie do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka poleciała, muszą być smaczne, a zdjęcia są piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękne zdjęcia. Placuszki urocze na pewno smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zdjęcia Ci się podobają :) A placuszki przepyszne :)

      Usuń
  4. Ja najbardziej lubię placuszki na maślance, bo są takie delikatne i pyyszne :) Muszę jeszcze spróbować kefirowych ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne są te placuszki:) U nas zniknęły bardzo szybko:). Troszkę problemów miałam z smażeniem, a właściwie wytarciem patelni .... tak więc po każdej porcji myłam ją wodą i smażyłam kolejną. Patelnie mam dobrą, ale niestety truskawki puszczały sok, który przyklejał się na tyle, że nie dało się go usunąć ręcznikiem papierowym:). Warto było jednak się pobawić, będę ten przepis wykorzystywać i do innych owoców:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ogromnie się cieszę, że placuszki smakowały:) O, to dziwne, bo ja nie miałam najmniejszych problemów z wycieraniem patelni, wszystkie pozostałości po truskawkach schodziły pięknie dosłownie za jednym zamachem :) Może to zależy od patelni :) W każdym razie jak najbardziej każde inne owoce będą się z placuszkami świetnie komponowały :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP