poniedziałek, 15 czerwca 2015

SERNIK Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ



SERNIK Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ

Aksamitny sernik, o delikatnej, mazistej konsystencji, z dużą ilością truskawkowej pianki na bazie śmietany kremówki... Raj dla podniebienia... Rozpływa się w ustach i ciężko poprzestać na jednym kawałku... Sernik jest duży i podzielny, bardzo wygodnie się kroi. Wymaga on tylko schłodzania przez noc z już nałożoną pianką. Ale, uwierzcie mi, warto poczekać :) Sernik możecie zrobić z dowolnymi owocami, świetnie sprawdzą się tu maliny czy jagody. Poza sezonom użyjcie mrożonych owoców. Sernik prezentuje się dostojnie i na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach :) Wypróbujcie koniecznie!


SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:
  • 200 g herbatników (użyłam Petitki)
  • 70 g masła

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej):
  • 750 g twarogu naturalnego z wiaderka (użyłam "Delfiko")
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu (proszek, 40 g)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka esencji waniliowej

SKŁADNIKI NA PIANKĘ TRUSKAWKOWĄ:
  • 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez noc w lodówce)
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki żelatyny 
  • 1/4 wrzącej wody


WYKONANIE:
SPÓD CIASTECZKOWY:
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.
Dno tortownicy o wymiarach 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasteczka zmiel w blenderze lub malakserze na pył, dodaj do nich stopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż nimi spód tortownicy, dociskając dłonią do dna. Wsadź spód do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

MASA SEROWA:
Twaróg, mascarpone, mąkę ziemniaczaną, budyń, cukier i esencję zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Zacznij dodawać po jednym jajku, miksując po 15 sekund po każdym dodaniu. 
Wylej masę na schłodzony spód i wstaw torownicę do piekarnika na 15 minut. 
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz sernik jeszcze przez 75 minut. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z całkowicie otwartymi drzwiczkami do ostygnięcia.

PIANKA TRUSKAWKOWA:
Truskawki zbledniej z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Przetrzyj go przez sitko. 
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. 
Dodaj do niej mus truskawkowy i rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę (żelatynę wymieszaj bardzo dokładnie z wodą, by nie było grudek). Dokładnie,  ale bardzo delikatnie wymieszaj całość. 
Na całkowicie ostudzony spód sernikowy wyłóż piankę truskawkową, wyrównaj wierzch i wsadź na całą noc do lodówki do schłodzenia. 
Następnego dnia po wyjęciu z lodówki obkrój ostrym nożem sernik od boków tortownicy, zdejmij obręcz. Gotowe! Smacznego!





2 komentarze:

  1. Piękny serniczek!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak pięknie się prezentuje, że faktycznie robi wrażenie! :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP