SERNIK Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ
Aksamitny sernik, o delikatnej, mazistej konsystencji, z dużą ilością truskawkowej pianki na bazie śmietany kremówki... Raj dla podniebienia... Rozpływa się w ustach i ciężko poprzestać na jednym kawałku... Sernik jest duży i podzielny, bardzo wygodnie się kroi. Wymaga on tylko schłodzania przez noc z już nałożoną pianką. Ale, uwierzcie mi, warto poczekać :) Sernik możecie zrobić z dowolnymi owocami, świetnie sprawdzą się tu maliny czy jagody. Poza sezonom użyjcie mrożonych owoców. Sernik prezentuje się dostojnie i na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach :) Wypróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:
- 200 g herbatników (użyłam Petitki)
- 70 g masła
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej):
- 750 g twarogu naturalnego z wiaderka (użyłam "Delfiko")
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu (proszek, 40 g)
- 1,5 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 1 łyżka esencji waniliowej
SKŁADNIKI NA PIANKĘ TRUSKAWKOWĄ:
- 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez noc w lodówce)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 500 g truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżki żelatyny
- 1/4 wrzącej wody
WYKONANIE:
SPÓD CIASTECZKOWY:
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.
Dno tortownicy o wymiarach 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmiel w blenderze lub malakserze na pył, dodaj do nich stopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż nimi spód tortownicy, dociskając dłonią do dna. Wsadź spód do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
MASA SEROWA:
Twaróg, mascarpone, mąkę ziemniaczaną, budyń, cukier i esencję zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Zacznij dodawać po jednym jajku, miksując po 15 sekund po każdym dodaniu.
Wylej masę na schłodzony spód i wstaw torownicę do piekarnika na 15 minut.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz sernik jeszcze przez 75 minut. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z całkowicie otwartymi drzwiczkami do ostygnięcia.
PIANKA TRUSKAWKOWA:
Truskawki zbledniej z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Przetrzyj go przez sitko.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
Dodaj do niej mus truskawkowy i rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę (żelatynę wymieszaj bardzo dokładnie z wodą, by nie było grudek). Dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszaj całość.
Na całkowicie ostudzony spód sernikowy wyłóż piankę truskawkową, wyrównaj wierzch i wsadź na całą noc do lodówki do schłodzenia.
Następnego dnia po wyjęciu z lodówki obkrój ostrym nożem sernik od boków tortownicy, zdejmij obręcz. Gotowe! Smacznego!
Piękny serniczek!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Tak pięknie się prezentuje, że faktycznie robi wrażenie! :)
OdpowiedzUsuń