sobota, 19 września 2015

AROMATYCZNY GULASZ Z DYNI I KURCZAKA



AROMATYCZNY GULASZ Z DYNI I KURCZAKA

To jedno z najbardziej aromatycznych i bogatych w smaku dań z dynią, jakie do tej pory robiłam :) Syty, kolorowy, słoneczny gulasz z mnóstwem warzyw, soczewicą i kurczakiem. Nie pomijajcie dodatku soczewicy w przepisie, bo "wiąże" ona wszystko w spójną całość i smakuje wyjątkowo pysznie w towarzystwie dyni :) Również niech nie przeraża Was długa lista składników - prawie połowa z nich to przyprawy, które fajnie się ze sobą łącza i nadają niepowtarzalny smak potrawie, ale nie dominują nad nią, tylko podkręcają smak warzyw i mięsa.
Porcja z tego przepisu jest duża, powinna starczyć Wam spokojnie na dwa dni dla 3-4 osobowej rodziny, no chyba, że pochłoniecie gulasz w całości za pierwszym podejściem :)) 
Piękne, jesienne danie, które robi się bardzo łatwo i w jednym naczyniu. Ten gulasz jest po prostu pyszny i rozgrzeje Was w nadchodzące, coraz chłodniejsze dni :) 


SKŁADNIKI:

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 600 g dyni (tj. około 800 g ze skórką) - polecam małą, czerwono-pomarańczow dynie Hokkaido
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie papryki (użyłam czerwonej i żółtej)
  • 1 średnia cukinia
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 pomidory
  • 3-4 szklanki wody
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1-2 cm papryczki chili lub odrobina cayenne (opcjonalnie ostrej papryki suszonej)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)


WYKONANIE:
Filety z kurczaka obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Dodaj do nich sól i pieprz oraz słodką paprykę, całość zamieszaj i podsmaż na głębokiej patelni lub w większym garnku, na rozgrzanych 2 łyżkach oliwy z oliwek, aż mięso zetnie się z zewnątrz, a w środku będzie soczyste. Przełóż mięso do miseczki i odłóż na później.
Na tej samej patelni lub w tym samym garnku rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy oraz masło i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
Dodaj starty czosnek (na tarce o drobnych oczkach) i smaż całość 1 minutę. Teraz dorzuć do tego obraną ze skórki i pokrojoną w ok. 3 cm kostkę dynię i duś ją pod przykryciem około 5 minut. 
Do dyni dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i paprykę (krojoną w większą kostkę), zalej całość 2 szklankami ciepłej wody. Gotuj gulasz pod przykryciem kolejne 5 minut. 
Następnie dorzuć soczewicę, pokrojoną w większą kostkę cukinię (wraz ze skórką) oraz sparzone i pokrojone w ósemki pomidory i dolej kolejną 1 lub 2 szklanki wody, tak aby uzyskać żądaną przez siebie gęstość gulaszu. Dosyp gałkę muszkatołową, cynamon, rozmaryn, sól i pieprz do smaku oraz posiekaną drobniusieńko papryczkę chili (pieprzu cayenne lub ostrej papryki). Wymieszaj. Duś całość jeszcze jakieś 10 minut do miękkości wszystkich warzyw. 
Na koniec wrzuć przygotowane wcześniej mięso, zamieszaj, dosól jeszcze ewentualnie gulasz. Możesz dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę masła, by gulasz nabrał ostatecznego, pełnego smaku. Gulasz podawaj z kaszą, ryżem, kopytkami lub innymi dodatkami według uznania. Gotowe! Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. JA też nie wyobrażam sobie bez niej mojego (nie tylko) jesiennego menu :)

      Usuń
  2. Danie na czasie, wszędzie królują dynie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dostać zawrotu głowy od ilości i różnorodności odmian, prawda? Ja jednak niezmiennie hołduję dyni hokkaido :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. O tak, jest pyszne :) A kolory sprawiają, że danie chce się jeść oczami :)

      Usuń
  4. Fajny pomysł na dynię! Całość wygląda cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP