MAKARON Z DYNIĄ I GRZYBAMI W KREMOWYM SOSIE
W moim świecie dalej rządzi dynia, dlatego zapraszam Was dzisiaj na rewelacyjny makaron z dynią i grzybami w przepysznym, śmietanowo - serowym sosie. Jego przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 30 minut, wiec jest to świetna propozycja na szybki i sycący obiad.
Sos z dynią i grzybami jest tak dobry, że pół wyjadłam prosto z patelni nim gotowe danie podałam mojej Rodzinie :) Jest bardzo kremowy i aromatyczny, pachnie cudnie grzybami i mogłabym go jeść nawet bez makaronu :)
Sos z dynią i grzybami jest tak dobry, że pół wyjadłam prosto z patelni nim gotowe danie podałam mojej Rodzinie :) Jest bardzo kremowy i aromatyczny, pachnie cudnie grzybami i mogłabym go jeść nawet bez makaronu :)
Do potrawy użyłam suszonych grzybów, bo akurat takich miałam końcówkę, ale śmiało możecie zastąpić je świeżymi grzybami i zamiast zalewać je gorąca wodą, tak jak w przypadku suszonych, przesmażyć je z cebulką przed dodaniem dyni. Parmezan też spokojnie możecie zastąpić innym, tańszym serem, ważne by był twardy i miał ostrzejszy smak.
Jestem pewna, że te proste i pyszne danie Was zachwyci :)
Jestem pewna, że te proste i pyszne danie Was zachwyci :)
SKŁADNIKI:
- 350-400 g makaronu (użyłam tagliatelle)
- 500 g dyni (ważona ze skórką, po obraniu około. 430 g)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 40 g suszonych grzybów (lub 150 g świeżych, np. podgrzybków albo borowików)
- 1 szklanki gorącej wody
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
- 50 g parmezanu (lub innego twardego, ostrego sera)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki siekanego świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na później. Jeśli używasz świeżych grzybów dodaj je na patelnię razem z cebulą i przesmaż nim dodasz dynię.
Dynię pokrój w większą kostkę (np. 2,5 cm x 2,5 cm).
Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło i zeszklij na tym cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj starty na tarce o drobnych oczkach czosnek i pokrojoną dynię. Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś całość około 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie dolej gorącą wodę wraz z grzybami, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku, zamieszaj i ponownie duś kolejne 10 minut (lub chwilę dłużej) do miękkości dyni i grzybów.
Na koniec dolej śmietankę i dosyp tymianek oraz parmezan. Wymieszaj, przesmaż wszystko 1-2 minuty. Gdyby sos był za gęsty dolej odrobinę wody i ewentualnie dopraw ponownie do smaku.
Makaron wyłóż na talerze i polej sosem z warzywami. Gotowe! Smacznego!
Fajne jesienne danie, smaczne dodatki, ciekawe połączenie makaronu z dynią! :)
OdpowiedzUsuńDaję słowo, że połączenie jest wyjątkowo udane :)
Usuńuwielbiam dynię, naprawdę - zakochałam się w niej dwa lata temu i zawsze z niecierpliwością czekam na dyniowy sezon. pyszny makaron, to trzeba przyznać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja też jestem wielką fanką dyni, bo jej możliwości wykorzystania są praktycznie nieograniczone. A najfajniejsze w niej jest to, że smakuje i wytrawnie, i na słodko, wiec można nieźle pokombinować z przepisami :)
Usuń