środa, 7 października 2015

SPAGHETTI ALLA CARBONARA




Tego dania chyba nie muszę nikomu przedstawiać, bo to klasyka w najlepszym wydaniu :) Kremowy, pachnący makaron spaghetti alla carbonara to jedno z tych dań, do których wracam bardzo często. Oczywiście nie oszukujmy się, do najbardziej dietetycznych to ono nie należy, jednak jego smak uzależnia: aksamitny jajeczno-śmietanowy sos, leciutko podsmażony, chrupiący boczek i duuuuużo parmezanu tworzą kompozycję idealną :) 
Są dwie szkoły robienia sosu do carbonary - jedni przygotowują go tylko z żółtek, inni dodają jeszcze śmietanę. Ja jestem z tego drugiego obozu, bo uważam, ze dzięki śmietanie sos jest jeszcze delikatniejszy, ale wybór pozostawiam Wam - obie wersje są pyszne :) 
Z powodu braku śmietany 18% użyłam bardzo gęstą kremówkę (Piątnicy) wymieszaną z odrobiną mleka i wyszła mi totalna bomba kaloryczna... o niebiańskim smaku! :D 
Przygotowanie carbonary zajmie Wam maksymalnie 15-20 minut - dokładnie tyle, ile gotuje się makaron. Taki obiad lub kolacja to świetna opcja na tanie i szybkie danie, również do podania dla gości lub na imprezę - w lampką wina smakuje obłędnie! :) 


SKŁADNIKI (na 4 porcje):
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 120 g boczku wędzonego lub pancetty, czyli suszonego (najlepiej w plasterkach)
  • 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku
  • 60 g tartego parmezanu
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 18% (ja z powodu braku dałam 120 ml bardzo gęstej śmietany 36% wywieszanej z 80 ml mleka)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz


WYKONANIE:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, ale pozostaw w garnku 3-4 łyżki wody z jego gotowania.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i króciutko zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj do tego boczek - plasterki pokrojone w cienkie słupki i zrumień go lekko, uważając, aby za mocno się nie przysmażył. Zetrzyj do boczku czosnek lub dodaj posiekany i mieszając, podsmaż przez chwilę. Teraz dodaj ugotowany makaron i wodę z jego gotowania. Wymieszaj i zestaw patelnię z ognia. Dorzuć starty parmezan i pieprz, ponownie zamieszaj. 
Następnie wlej do makaronu jajka roztrzepane dobrze ze śmietaną i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że jajka nie mogą się ściąć, mają tylko wraz ze śmietaną utworzyć kremowy sos, który okryje cały makaron. 
Gotowe danie posól jeszcze do smaku w razie konieczności, przełóż na talerze i posyp natką pietruszki oraz, jeśli masz taką ochotę, dodatkowa porcją parmezanu. Gotowe! Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP