Podczas przeglądania przepisów z Kuchni Lidla natknęłam się na ciekawy przepis Pascala Brodnickiego na bardzo fajną, nieskomplikowaną zapiekankę. Od razu wzięłam się do roboty i po niecałej godzince miałam na stole jedno z lepszych puree jakie jadłam w towarzystwie aromatycznego, baaaardzo soczystego kurczaka, gorących pomidorów i ciągnącej się mozzarelli... :)
Puree z ziemniaków i kukurydzy z dodatkiem pieprzu cayenne ma tak genialny smak, że prawie połowę wyjadłam z miski :D Jest kremowe, lekko słodkie, z ostrym akcentem w postaci cayenne - w bardzo meksykańskim stylu :) Całość przygotowuje się naprawdę prosto: w czasie gdy gotują się ziemniaki, miksujemy kukurydzę z mlekiem, obsmażamy filety, kroimy pomidory i mozzarellę na plastry, a na końcu do kukurydzy dodajemy rozgniecione ziemniaki - bach! do pieca i gotowe!
Ta zapiekanka to naprawdę niezła wyżerka dla całej Rodziny, także nie zastanawiajcie się, tylko bierzcie się do roboty! :)
(cyt. za Pascalem)
SKŁADNIKI NA PUREE:
- 500 g kukurydzy z puszki, odsączonej
- 1/2 szklanki mleka
- 4 ząbki czosnku
- 900 g ziemniaków (ok. 800 g ugotowanych ziemniaków)
- 80 g masła
- 125 ml śmietany kremówki 30%
- pieprz cayenne
- sól
- 1/2 pęczka bazylii, umytej, posiekanej (dałam tylko na wierzch)
SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ Z KURCZAKIEM:
- 4 piersi kurczaka, umyte, osuszone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 40 g masła
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki (dodałam, choć nie było w przepisie)
- 2 pomidory, umyte, obrane, pozbawione szypułek, pokrojone w grube talarki (użyłam 1 duży)
- 200 g sera mozzarella, pokrojonego w plastry (użyłam tylko 1 kulkę 120 g)
WYKONANIE:
Ugotuj ziemniaki bez soli do miękkości.
W międzyczasie kukurydzę odsącz z zalewy, dodaj czosnek oraz mleko i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Filety umyj, osusz, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmaż z obu storn (po około 3-4 minuty z każdej) na oliwie z dodatkiem masła.
Ugotowane ziemniaki (mogą być gorące) rozgnieć widelcem i dodaj masę kukurydzianą. Dołóż masło, śmietanę, sól i pieprz cayenne oraz bazylię (ja tylko posypałam nią gotowe danie).
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż puree, na to połóż filety z kurczaka, lekko dociśnij je do masy i na każdym filecie ułóż grubo krojone talarki pomidora i mozzarelli.
Zapiekankę wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni c z termoobiegiem i zapiecz przez 10 minut. (Ja piekłam najpierw 10 minut bez termoobiegu, a potem zwiększyłam temperaturę do 220 stopni C i piekłam całość kolejne 3 minuty do roztopienia i zrumienienia się mozzarelli). Gotowe! Smacznego!
Wygląda nieziemsko! Aż chce się łyżką wyskrobać tę zapiekankę z ekranu komputera :D
OdpowiedzUsuń:))) Haha, ja tak stałam po obiedzie przy naczyniu i wyskrobywałam z niego resztki :D Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuń