środa, 13 stycznia 2016

TRADYCYJNY KRUPNIK Z KASZĄ PĘCZAK (PRZEPIS MOJEJ MAMY)



Ukochana zupa z mojego dzieciństwa... :) Zajadałam się nią kiedy tylko była okazja, a jako mała, chudziutka dziewczynka, wielki gar krupniku potrafiłam opróżnić do połowy sama :D Moja Mama gotowała (i nadal gotuje) najlepszy krupnik na świecie i dziś dzielę się z Wami ta tajemną recepturą:D 
Tradycyjnie u mnie w domu do krupniku Mama dodawała kaszę pęczak, grubą i pyszną, która po ugotowaniu nadawała zupie aksamitnej konsystencji. I w takiej wersji dziś ja gotuję tę zupę dla moich Dzieci. Kiedy jednak mam ograniczony czas, do krupniku dodaję drobną kaszę jęczmienną, która gotuje się dosłownie 15 minut i zupa jest również smaczna, a na pewno o wiele szybsza. 
Tak jak już Wam pisałam przy okazji przepisu na zupę z soczewicy, bardzo rzadko gotuję zupy na mięsie, które to zastępuję prażoną na oliwie cebulką. Ale są wyjątki, takie jak rosół, gulasz czy chociażby własnie krupnik z kaszą pęczak, który gotuję na kurczaku lub żeberkach. 
Myślę, że kasza pęczak nie jest u nas szczególnie doceniania, a szkoda, bo jest naprawdę zdrowa: wzmacnia trzustkę i żołądek, poprawia pracę jelit, wzmacnia serce i układ nerwowy, a zawarty w niej błonnik rozpuszcza cholesterol. Warto wprowadzić ją do swojej diety, bo jest naprawdę cenna i pyszna :)
Przepis na krupnik podaję Wam na duży garnek, nam przeważnie starcza ona na dwa dni. A ponieważ w lodówce zupa mocno gęstnieje, pamiętajcie, żeby rozrzedzić ją porcją wody. 
Krupnik z kaszą pęczak to pyszna, gęsta, sycąca i rozgrzewająca zupa. A do tego jest bardzo tania i zdrowa - idealna na obiad dla całej Rodziny :)


SKŁADNIKI:

  • 2,5 litra wody (+ około 0,5 litra do ewentualnego dolania)
  • 2 większe (albo 3 mniejsze) udka z kurczaka (lub 3-4 żeberka)
  • 1 szklanka (około 10-11 łyżek) kaszy pęczak
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały lub 0,5 średniego selera
  • ok. 10 cm kawałek pora
  • 6 średnich ziemniaków
  • świeżo siekana natka pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


WYKONANIE:
Mięso wrzuć do większego garnka, zalej wodą i zagotuj. Nim woda zacznie wrzeć musisz ją "odszumować", zbierając łyżką cedzakowa szarą pianę, która utworzyła się na powierzchni wody. Następnie zmniejsz ogień, dodaj do wywaru ziele angielskie i liść laurowy oraz przepłukaną wcześniej na sitku i odsączoną kaszę. Dodaj sól do smaku. Zamieszaj i gotuj całość do miękkość mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przywarła do dna. 
Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je na osobny talerz, a do zupy dodaj pokrojoną w półtalarki marchewkę, posiekane w słupki: seler oraz pietruszkę, por w całości. Gotuj warzywa 10 minut, po czym dorzuć do nich pokrojone w kostkę ziemniaki. Posól i popieprz zupę do smaku ponownie. Gotuj ją do miękkości wszystkich warzyw, około 15-20 minut. Gdyby zupa była za gęsta dolej jeszcze trochę wody. Do ugotowanej zupy wrzuć pokrojone w kostkę mięso z kurczaka i dosyp siekaną natkę pietruszki lub rozlej zupę do talerzy i posyp wierzch pietruszką. Gotowe! Smacznego!










4 komentarze:

  1. Ja też bardzo lubię krupnik z pęczakiem, jest to moja ulubiona odmiana kaszy. Taki krupnik również fajnie zjeść na ostro.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetna sugestia, koniecznie muszę spróbować przyprawić następnym razem krupnik ostrymi przyprawami. Jestem bardzo ciekawa smaku, ale coś mi podpowiada, ze będzie to super pomysł! :) A pęczak też najbardziej uwielbiam ze wszystkich kasz :)

      Usuń
  2. Ja dorzucam drobno posiekany koperek i 2-3 pieczarki w fazie gotowania wywaru. Mniam palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie gotowałam krupniku na pęczaku..teraz będę gotować tym sposobem

    -----------------------------------------------------

    http://bit.ly/2exPe2V

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP