wtorek, 12 stycznia 2016

OBŁĘDNY SERNIK CZEKOLADOWY Z POLEWĄ MALINOWĄ



W drugi dzień Świąt mamy w zwyczaju spotykać się z Przyjaciółmi, żeby Rodzina mogła od nas trochę odpocząć :) Tak było i tym razem, a po kolacji podałam na deser ten oto czekoladowy sernik z polewą malinową. Prosty, klasyczny, zachwycił moich gości całkowicie :) Do tego stopnia, że kazali mi umieścić na Blogu przepis na niego, tak aby główna "sprawczyni całego zamieszania" - Karolinka, mogła go spokojnie upiec w domu :)  Spieszę więc dziś z przepisem na ten aksamitny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik. Intensywnie czekoladowy z malinową nutą (polewą z konfitury -) oba smaki obłędnie się łączą w całość :) 
Polecam Wam użyć mieszanki czekolad: mlecznej i gorzkiej, dzięki czemu sernik nie będzie zbyt wytrawny, smak zaś pozostanie idealnie wyważony.
Ten czekoladowy sernik upiekłam w dużej, 25 cm tortownicy, a ponieważ już małym kawałeczkiem można się nasycić na dłuuuuugo, jest bardzo podzielny i starcza dla dużej liczy osób. 
Polecam Wam go na wyjątkowe okazje, ale także na co dzień, bo jest dziecinnie prosty do zrobienia. A może zechcecie oczarować swoich gości na karnawałowej imprezie...?:)) 


SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 200 g herbatników (użyłam pełnoziarnistych)
  • 70 g masła
  • 2 pełne łyżki ciemnego kakao

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 g twarogu naturalnego z wiaderka (użyłam "Delfiko")
  • 500 g mascarpone
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 g)
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 tabliczki czekolady: 1 mleczna i 1 gorzka

SKŁADNIKI NA POLEWĘ MALINOWĄ:

  • 1 słoik konfitury malinowej lub dżemu malinowego (około 300 g)
  • 1-2 łyżeczki wody

WYKONANIE:
SPÓD:
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Niczym nie smaruj ani dna, ani boków.
Ciasteczka zmiel w malakserze lub blenderze (albo rozkrusz je tłuczkiem), dodaj kakao i roztopione masło. Wymieszaj. Wyłóż powstałą masą dno tortownicy, uklepując ją dobrze, by była równa. Wstaw spód do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

MASA SEROWA:
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Do naczynia żaroodpornego lub formy wlej gorącą wodę i ustaw naczynie na dnie piekarnika.
W misce zmiksuj twaróg, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną i kakao. Miksuj krótko, tylko do dokładnego połączenia się składników. 
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę i dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę. Trzymając rondelek na niewielkim gazie i cały czas mieszając, roztop dokładnie czekoladę. Następnie dodaj ją cienkim strumieniem do masy serowej i dokładnie, lecz krótko zmiksuj. 
Wylej masę serową na schłodzony spód. Piecz sernik przez 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz go jeszcze przez 80 minut. Upieczony sernik wysuń z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

POLEWA:
Konfiturę lub dżem podgrzej w garnuszku z 1-2 łyżeczkami wody, następnie przetrzyj ją przez sito, aby pozbyć się pestek. Posmaruj polewą wierzch ostudzonego sernika i wsadź go lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Gotowe! Smacznego!






18 komentarzy:

  1. Nie wolno Ci tak kusić od rana ;-) te smaki no trafiłaś w 10 ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, lubię kusić :D O tak, smaki super współgrają ze sobą :)

      Usuń
  2. Cudowny tort - wspaniale wygląda! I ta malinowa polewa! :) Pozdrawiam w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję i również serdecznie pozdrawiam! Życzę Ci samych sukcesów w Nowym Roku :)

      Usuń
  3. Ale to wygląda, pewnie smakuje jeszcze lepiej :) Na moim blogu tez mam propozycje na sernik, a nawet dwie - czekoladowy oraz wersja z różą :) zapraszam!
    www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie smakuje lepiej niż wygląda :D Chętnie zajrzę :)

      Usuń
  4. Wygląda obłędnie :)
    W jakiej ilości można dodać prawdziwą wanilię??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję :) Ziarenka z jednej laski wanilii spokojnie wystarczą :)

      Usuń
  5. Mam również pytanie czy można zastąpić śmietanę jakąś niżej procentową. Mieszkam za granicą i niestety nie ma tutaj 36% :(.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Można zastąpić 30 % - będzie doskonale, a jeśli i taką ciężko dostać to proszę ją pominąć i roztopić czekoladę w kąpieli wodnej (garnuszek z gotującą się wodą, a nad nim miseczka z połamaną czekoladą - uważając, aby gorąca woda nie dotykała dna miseczki). I tak rozpuszczoną czekoladę dodać cieniutkim strumieniem do masy serowej. Dodatek kremówki sprawia, że sernik jest jeszcze bardziej aksamitny. Ale w przypadku tego sernika nawet jej pominięcie nie zepsuje smaku, także spokojnie :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Ten sernik jest obłędny, niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie mnie to cieszy! :))) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam po kolejne przepisy :))

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP