W drugi dzień Świąt mamy w zwyczaju spotykać się z Przyjaciółmi, żeby Rodzina mogła od nas trochę odpocząć :) Tak było i tym razem, a po kolacji podałam na deser ten oto czekoladowy sernik z polewą malinową. Prosty, klasyczny, zachwycił moich gości całkowicie :) Do tego stopnia, że kazali mi umieścić na Blogu przepis na niego, tak aby główna "sprawczyni całego zamieszania" - Karolinka, mogła go spokojnie upiec w domu :) Spieszę więc dziś z przepisem na ten aksamitny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik. Intensywnie czekoladowy z malinową nutą (polewą z konfitury -) oba smaki obłędnie się łączą w całość :)
Polecam Wam użyć mieszanki czekolad: mlecznej i gorzkiej, dzięki czemu sernik nie będzie zbyt wytrawny, smak zaś pozostanie idealnie wyważony.
Ten czekoladowy sernik upiekłam w dużej, 25 cm tortownicy, a ponieważ już małym kawałeczkiem można się nasycić na dłuuuuugo, jest bardzo podzielny i starcza dla dużej liczy osób.
Polecam Wam go na wyjątkowe okazje, ale także na co dzień, bo jest dziecinnie prosty do zrobienia. A może zechcecie oczarować swoich gości na karnawałowej imprezie...?:))
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 200 g herbatników (użyłam pełnoziarnistych)
- 70 g masła
- 2 pełne łyżki ciemnego kakao
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g twarogu naturalnego z wiaderka (użyłam "Delfiko")
- 500 g mascarpone
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 g)
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 2 tabliczki czekolady: 1 mleczna i 1 gorzka
SKŁADNIKI NA POLEWĘ MALINOWĄ:
- 1 słoik konfitury malinowej lub dżemu malinowego (około 300 g)
- 1-2 łyżeczki wody
WYKONANIE:
SPÓD:
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Niczym nie smaruj ani dna, ani boków.
Ciasteczka zmiel w malakserze lub blenderze (albo rozkrusz je tłuczkiem), dodaj kakao i roztopione masło. Wymieszaj. Wyłóż powstałą masą dno tortownicy, uklepując ją dobrze, by była równa. Wstaw spód do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
MASA SEROWA:
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Do naczynia żaroodpornego lub formy wlej gorącą wodę i ustaw naczynie na dnie piekarnika.
W misce zmiksuj twaróg, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną i kakao. Miksuj krótko, tylko do dokładnego połączenia się składników.
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę i dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę. Trzymając rondelek na niewielkim gazie i cały czas mieszając, roztop dokładnie czekoladę. Następnie dodaj ją cienkim strumieniem do masy serowej i dokładnie, lecz krótko zmiksuj.
Wylej masę serową na schłodzony spód. Piecz sernik przez 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz go jeszcze przez 80 minut. Upieczony sernik wysuń z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
POLEWA:
Konfiturę lub dżem podgrzej w garnuszku z 1-2 łyżeczkami wody, następnie przetrzyj ją przez sito, aby pozbyć się pestek. Posmaruj polewą wierzch ostudzonego sernika i wsadź go lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Gotowe! Smacznego!
Nie wolno Ci tak kusić od rana ;-) te smaki no trafiłaś w 10 ;-)
OdpowiedzUsuńHihi, lubię kusić :D O tak, smaki super współgrają ze sobą :)
UsuńCudowny tort - wspaniale wygląda! I ta malinowa polewa! :) Pozdrawiam w Nowym Roku! :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję i również serdecznie pozdrawiam! Życzę Ci samych sukcesów w Nowym Roku :)
UsuńAle to wygląda, pewnie smakuje jeszcze lepiej :) Na moim blogu tez mam propozycje na sernik, a nawet dwie - czekoladowy oraz wersja z różą :) zapraszam!
OdpowiedzUsuńwww.lekarzeodkuchni.blogspot.com
Zdecydowanie smakuje lepiej niż wygląda :D Chętnie zajrzę :)
Usuńsernik wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńNajmocniej dziękuję :)
Usuńpycha!
OdpowiedzUsuń:))))
UsuńPo prostu pychotka.
OdpowiedzUsuńCzysta rozpusta :D
UsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńW jakiej ilości można dodać prawdziwą wanilię??
Ślicznie dziękuję :) Ziarenka z jednej laski wanilii spokojnie wystarczą :)
UsuńMam również pytanie czy można zastąpić śmietanę jakąś niżej procentową. Mieszkam za granicą i niestety nie ma tutaj 36% :(.
OdpowiedzUsuńOczywiście. Można zastąpić 30 % - będzie doskonale, a jeśli i taką ciężko dostać to proszę ją pominąć i roztopić czekoladę w kąpieli wodnej (garnuszek z gotującą się wodą, a nad nim miseczka z połamaną czekoladą - uważając, aby gorąca woda nie dotykała dna miseczki). I tak rozpuszczoną czekoladę dodać cieniutkim strumieniem do masy serowej. Dodatek kremówki sprawia, że sernik jest jeszcze bardziej aksamitny. Ale w przypadku tego sernika nawet jej pominięcie nie zepsuje smaku, także spokojnie :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńTen sernik jest obłędny, niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńOgromnie mnie to cieszy! :))) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam po kolejne przepisy :))
Usuń