poniedziałek, 8 lutego 2016

CIABATTA Z WOŁOWINĄ I KARMELIZOWANĄ CEBULKĄ



Treściwa i pyszna, chrupiąca ciabatta z siekanym stekiem z wołowiny i aromatyczną, karmelizowaną czerwoną cebulką. Całość podkręcona chrzanem i dodatkiem ostrawej rukoli. Smaki fajnie się przeplatają i uzupełniają, a żeby było jeszcze ciekawiej, do karmelizowanej cebuli dodałam świeżą papryczkę chili. 
Ciabatty smakują świetnie, głównie za sprawą mięsa, które jest soczyste i aromatyczne, dzięki dodatkowi tymianku.
To może być Wasza Walentynkowa propozycja na pyszną kolację we dwoje :)  Myślę, że zarówno Panom, jak i Paniom przypadnie ona do gustu. Mała podpowiedź - jeśli nie przepadacie za wołowiną, możecie zastąpić ją np. filetem z kurczaka. 
Myślę, że taka buła ucieszy każdego :)


SKŁADNIKI (na 2 osoby):
  • 2 ciabatty
  • 1 duży stek z antrykotu (około 250-300 g) lub dwa małe / grubości 1,5 cm
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
  • 4 łyżeczki siekanego świeżego tymianku (lub 2 suszonego)
  • sol i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • garść rukoli
  • chrzan do posmarowania (opcjonalnie musztarda)


SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANĄ CEBULKĘ:
  • 2 czerwone cebule
  • 2-3 cm papryczki chili
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki brązowego cukru


WYKONANIE:
KARMELIZOWANA CEBULKA:
Cebulę pokrój w półplasterki, wrzuć na rozgrzany na patelni olej, dodaj posiekaną drobno papryczkę chili (bez pestek) i smaż/duś całość przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj ocet balsamiczny i cukier, dobrze zamieszaj i smaż jeszcze całość jakieś 4-5 minut.

CIABATTY Z WOŁOWINĄ:
Ciabatty przekrój wzdłuż (tak, aby nie rozkrawać ich do końca) i podpiecz przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C lub na rozgrzanej patelni (rozcięciem do dołu).
Steki lekko rozpłaszcz, uderzając w nie pięścią. Następnie posyp je solą i pieprzem oraz siekanym tymiankiem. Skrop je olejem. Przełóż na drugą stronę i powtórz przyprawianie. 
Usmaż je na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Stek o grubości 1,5 cm smaż około 2-3 minuty z jednej strony (krócej, jeśli chcesz, żeby był krwisty lub o 1 minutę z każdej strony dłużej, jeśli ma być dobrze wysmażony). Usmażone steki odłóż na deskę , aby odpoczęły po czym pokrój je w plastry.
Dół ciabatt posmaruj chrzanem lub musztardą, wyłóż na to rukolę, ułóż plastry mięsa i na wierzch połóż karmelizowaną cebulkę.Gotowe! Smacznego!



2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP