sobota, 6 lutego 2016

DANIE JEDNOGARNKOWE Z WIEPRZOWINĄ I WARZYWAMI



Jak ja lubię takie swojskie jadło :D Bardzo proste, jednogarnkowe danie, tzw. Eintopf, które smakuje wybornie przy minimalnym nakładzie pracy. Soczyste i mięciutkie mięso, w tym wypadku szynka, i kilka prostych warzyw, takich jak ziemniaki, marchewka, cebula, kapusta i czosnek.  
Gulasz przyprawiłam tymiankiem i wędzoną papryką (do kupienia w każdym większym markecie na dziale z przyprawami), tak jak moje jesienne Leczo z Kabaczkiem i Dynią, która nadała daniu wyjątkowego posmaku i zapachu.  
Danie jest treściwe, syte, rozgrzewające i co najważniejsze bardzo, bardzo smaczne :)


SKŁADNIKI:

  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 700 g szynki lub łopatki wieprzowej 
  • 2 większe marchewki
  • około 1/3 główki małej białej kapusty (250-300 g)
  • 5 średnich ziemniaków
  • 0,6 l wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 świeżego
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 3/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz


WYKONANIE:
W brytfannie lub dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w ćwierć-plasterki cebulę. Po kilku minutach dodaj do niej starty na drobnej tarce czosnek, zamieszaj i podsmaż całość 1 minutę (mieszając, aby czosnek się nie przypalił).
Teraz zgarnij cebulę z czosnkiem na bok i wrzuć do garnka mięso pokrojone w większą kostkę (około 2,5 x 2,5 cm) i doprawione solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej mielonej papryki. Zwiększ ogień pod garnkiem i przesmaż mięso przez kilka minut, aż zetnie się całe z wierzchu (mieszając co jakiś czas). Gdy mięso się zetnie, wymieszaj je z cebulą i wlej wodę oraz dodaj pokrojoną w grubsze plasterki (około 4 mm) marchewkę i poszatkowaną w większe kawałki kapustę. 
Dosyp tymianek, pozostałą słodką paprykę, paprykę wędzoną, sól i pieprz do smaku oraz dodaj masło. Zamieszaj wszystko i duś pod przykryciem jakieś 45-50 minut, po czym dołóż do gulaszu ziemniaki obrane i pokrojone w większą kostkę. Zamieszaj i duś ponownie gulasz 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Gotowe! Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP