środa, 13 lipca 2016

CIASTO INSPIROWANE BATONIKIEM KINDER COUNTRY



Bardzo popularne ostatnio w internecie ciasto, które na prośbę moich Dzieci musiałam koniecznie przetestować :D Ciasto na wzór słynnego batonika Kinder Country - jak dla mnie świetnie go imituje - jest pyszne, mocno słodkie i baaaardzo uzależniające :)))
Przepis znalazłam na stronie Mniammniam i zmieniłam tylko sposób przygotowywania kremu, gdyż z wielu opinii tych, którzy ciasto już robili wynikało, że warzyła się dość często kremówka z białą czekoladą. Dlatego tez proponuję wieczór wcześniej roztopić czekoladę osobno w lekko podgrzanej kremówce  i następnego dnia tylko krótko ubić - wtedy będziecie mieli pewność, że krem się nie zważy.
A wracając do ciasta to pokochacie je, jeśli lubicie batonik Kinder Country. To ciasto w stylu Maxi King, które na Blogu jest niezwykle popularne. Ale jak dla mnie Kinder Country, choć przepyszne, nie detronizuje króla :DDD


SKŁADNIKI:

  • 150 g herbatników 
  • 3,5 szklanki pszenicy preparowanej w miodzie (użyłam płatków śniadaniowych "Kanguski")
  • 2 tabliczki białej czekolady (2 x 100 g)
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady (2 x 100 g)
  • 400 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g mascarpone

WYKONANIE:
Wieczór wcześniej podgrzej lekko kremówkę, rozlej ją do dwóch miseczek, do każdej włóż połamaną na kostki czekoladę (osobno białą i mleczną) i pozostaw do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dokładnie wymieszaj i schłodź śmietanki w lodówce przez 12 h.

Następnego dnia dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nim część herbatników.
Schłodzoną kremówkę z białą czekoladą ubij krótko mikserem na gęsty krem, dodaj mascarpone, ponownie krótko zmiksuj i wsyp 3 szklanki pszenicy, wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na herbatniki. Wierzch przykryj kolejną warstwą herbatników.
Schłodzoną kremówkę z mleczną czekoladą ubij również krótko mikserem na gęsty krem. Masę wyłóż na herbatniki i posyp pozostałą pszenicą. Ciasto wstaw na minimum 2 godziny do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Gotowe! Smacznego!



11 komentarzy:

  1. śmietanka nie warzy się, jeśli dodamy czekoladę już rozpuszczoną. Sprawdzone przy wszystkich kremach na bazie czekolady i kremówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Oczywiście, śmietanka nie warzy się jeśli dodamy do niej roztopioną, ostudzoną czekoladę, w kostkach się nie da :)) Jednak z komentarzy na stronie Mniammniam oraz z własnych obserwacji wiem, że wiele osób skarży się, że jednak po dodaniu czekolady krem się warzy, dlatego aby ułatwić Czytelnikom przygotowanie ciasta podałam alternatywny sposób :) Ja osobiście nie boję się i dodaję często czekoladę bezpośrednio do ubitej już śmietanki czy mascarpone, jak chociażby w tych przepisach: http://swiatilony.blogspot.co.uk/2015/03/tarta-rafaello.html albo http://swiatilony.blogspot.co.uk/2015/11/tort-pralinowy-z-beza-biaa-czekolada-i.html. Czasem jednak robię to w sposób przeze mnie dziś zaproponowany :) Tylko dla ułatwienia :) Oba sposoby warto wypróbować :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Ale czad! Te batonik to akurat moje dzieciństwo :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z niego nie wyrosłam po dziś dzień, a od bycia dzieckiem dzielą mnie lata świetlne :DDD

      Usuń
  3. moje pociechy już się cieszą na widok tego cista

    -------------------------------------------------

    http://bit.ly/2exPe2V

    OdpowiedzUsuń
  4. super

    ---------------------------------

    http://bit.ly/2exPe2V

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wykonane :) i prawie już zjedzone. Mam jedynie problem ze spodem ciasta - czy herbatniki powinny być pokruszone? Ja tak zrobiłam i przy nakładaniu akurat ta warstwa jest raczej luźna i nie związana z kolejną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)Herbatniki powinny lekko związać się z masą. Może za krótko ciasto stało w lodówce?

      Usuń
    2. Raczej nie, całe 12h. Cóż, może herbatniki jakieś oporne kupiłam ;)

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP