poniedziałek, 5 grudnia 2016

ŚWIĄTECZNY WIENIEC CAPRESE



Banalna w wykonaniu, a zarazem niezwykle efektowna, jadalna ozdoba świątecznego stołu... Wieniec Caprese, na wzór słynnej sałatki, zrobicie dosłownie w 5 - 10 minut, a długo będzie cieszył oczy na świątecznej kolacji :) 
Wystarczy poukładać według uznania pokrojone na pół oraz w plasterki pomidorki koktajlowe na przemian z kuleczkami mozzarelli i ziarenkami granatu. Całość ozdobić listkami bazylii i skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Ot, cała filozofia! :) 
Do Waszego świątecznego wieńca możecie też użyć innych kolorowych pomidorków, np. pomarańczowych czy żółtych. Wszystko zależy tylko od Waszej inwencji, a efekt może być za każdym razem inny :) 

SKŁADNIKI:

  • około 300 g pomidorków koktajlowych
  • około 150 g mozzarelli w kuleczkach
  • ziarenka z 1 granatu
  • kilka listków bazylii
  • oliwa z oliwek (użyłam aromatyzowanej chili)
  • sól i świeżo zmielony pieprz


WYKONANIE:
Na ozdobnym talerzu rozłóż pomidorki koktajlowe pokrojone na dwa sposoby: na pół oraz w plasterki. Między nie ułóż kuleczki mozzarelli i ziarenka z granatu. Udekoruj całość bazylią, skrop delikatnie oliwą, posól i popieprz (przyprawy najlepiej użyć przed podaniem sałatki). W środek wieńca wlej na talerz jeszcze troszkę oliwy. Gotowe! Smacznego!




2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP