Dziś mam dla Was prosty przepis na fajną przekąskę (lub nawet samodzielne danie) - pieczone szparagi w panierce z parmezanu, otrębów i płatków migdałowych. Podane wraz z pysznym dipem czosnkowo - cytrynowym są świetną przekąską na imprezy, pasują idealnie do dań mięsnych czy ryb, a także mogą stanowić wartościową kolację lub lunch. Idealnie sprawdzą się również jako dodatek do grilla. 😋
Takie szparagi możecie również przygotować w tańszej wersji, zastępując otręby - płatkami owsianymi, parmezan - serem grana padano, natomiast płatki migdałowe - bułką tartą. Oczywiście najpierw zachęcam Was do wypróbowania mojej wersji, bo jest naprawdę pyszna!😍
SKŁADNIKI:
- 1 pęczek zielonych szparagów (mogą być tez białe)
- 3 łyżki otrębów pszennych lub żytnich albo płatków owsianych
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką wody
SKŁADNIKI NA DIP CZOSNKOWO - CYTRYNOWY:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu (można pominąć)
- 1 duży ząbek czosnku
- 0,75 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub limonki
- odrobina płatków chili
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- odrobina cukru
WYKONANIE:
Piernik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końcówki, obierz.
Zmiksuj na sypko otręby, płatki migdałowe, ser, czosnek, sól i pieprz.
Szparagi obtaczaj w roztrzepanym jajku, a następnie panieruj w zmiksowanej panierce. Ułóż je na blasze i piecz 20 - 22 minuty do zrumienienia.
DIP CZOSNKOWO - CYTRYNOWY:
Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki, wymieszaj.
Szparagi podawaj cieple z dodatkiem dipu. Gotowe! Smacznego!
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńKingo, dziękuję 😊
Usuń