środa, 26 kwietnia 2017

PIECZONA CIECIERZYCA - ZDROWA PRZEKĄSKA



Pieczona ciecierzyca to pyszna, bardzo zdrowa przekąska, którą możecie szybko przygotować dla siebie lub niezapowiedzianych gości 😋 Taka cieciorka w aromatycznych przyprawach, doskonale nadaje się jako przekąska w pracy, w szkole czy do wieczornego seansu filmowego 👀 Jest to zdrowa alternatywa dla kalorycznych i niewartościowych chipsów.
Ciecierzycę możecie dowolnie doprawić. Ja obtoczyłam ją w słodkiej mielonej papryce, świeżo zmielonej soli himalajskiej oraz mega zdrowym połączeniu kurkumy i pieprzu cayenne, który ma silne właściwości antynowotworowe. Jeśli macie ochotę, możecie doprawić ziarenka tymiankiem, oregano, bazylią, natką pietruszki, czymkolwiek tylko chcecie. Możecie je również przyrządzić na słodko, np. w miodzie. Ogranicza Was tu tylko Wasza wyobraźnia 😃
Taka przekąska smakuje najlepiej ciepła, zaraz po upieczeniu. Zresztą błyskawicznie znika z miski, przekonajcie się sami!


SKŁADNIKI:
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 łyzki oliwy z oliwek lub oleju
  • 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 0,25 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej mielonej papryki
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Ciecierzycę przełóż do sitka i opłucz zimną wodą. Wysyp ją na ręcznik papierowy i dobrze osusz.
Następnie przełóż ją na blachę i równomiernie rozłóż. Piecz 10 minut.
Po tym czasie wyjmij blachę, polej ciecierzycę oliwą, dokładnie wymieszaj wszystkie ziarenka i posyp je przyprawami, ponownie wymieszaj. Piecz ciecierzycę kolejne 20 minut. Podawaj ciepłą. Gotowe! Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP