wtorek, 6 czerwca 2017

WEGAŃSKA SOCZEWICA PO BRETOŃSKU



Błyskawiczne danie wegańskie - soczewica po bretońsku - które zrobicie niewielkim kosztem w 20 minut. Nie przerażajcie się tylko listą składników, ponieważ połowa z nich to same przyprawy 😉 
Ja swoje danie zrobiłam w wersji dla wegan, ale jeśli wolicie, możecie dodać do niego dobrej jakości kiełbaskę, drobno pokrojoną i przesmażoną wcześniej na oleju. 
Taka soczewica sprawdzi się doskonale jako szybki obiad czy kolacja, ale możecie ją również zapakować w pojemniczek i zabrać ze sobą do pracy. Najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba lub kaszą. Smacznego! 😋

SKŁADNIKI:

  • 3 puszki soczewicy (użyłam pomarańczowej)
  • 4 łyżki oleju roślinnego 
  • 1 średnia cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 0,25 mielonego kminku
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki masła roślinnego
  • 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 0,75 - 1 szklanka wody
  • garść posiekanej świeżej pietruszki


WYKONANIE:
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie, liście laurowe. Zamieszaj wszystko i podsmaż, ale cebula leciutko się zrumieni, około 1 minuty.
Teraz dodaj odcedzoną soczewicę oraz wszystkie przyprawy i przesmaż całość około 1 - 2 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy, pasattę, masło oraz wodę, wymieszaj i gotuj wszystko przez 15 minut. Dopraw jeszcze w razie konieczności solą i pieprzem, wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP