Błyskawiczne danie wegańskie - soczewica po bretońsku - które zrobicie niewielkim kosztem w 20 minut. Nie przerażajcie się tylko listą składników, ponieważ połowa z nich to same przyprawy 😉
Ja swoje danie zrobiłam w wersji dla wegan, ale jeśli wolicie, możecie dodać do niego dobrej jakości kiełbaskę, drobno pokrojoną i przesmażoną wcześniej na oleju.
Taka soczewica sprawdzi się doskonale jako szybki obiad czy kolacja, ale możecie ją również zapakować w pojemniczek i zabrać ze sobą do pracy. Najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba lub kaszą. Smacznego! 😋
SKŁADNIKI:
- 3 puszki soczewicy (użyłam pomarańczowej)
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 średnia cebula
- 1 większy ząbek czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 0,25 mielonego kminku
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżeczki masła roślinnego
- 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 500 g passaty pomidorowej
- 0,75 - 1 szklanka wody
- garść posiekanej świeżej pietruszki
WYKONANIE:
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie, liście laurowe. Zamieszaj wszystko i podsmaż, ale cebula leciutko się zrumieni, około 1 minuty.
Teraz dodaj odcedzoną soczewicę oraz wszystkie przyprawy i przesmaż całość około 1 - 2 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy, pasattę, masło oraz wodę, wymieszaj i gotuj wszystko przez 15 minut. Dopraw jeszcze w razie konieczności solą i pieprzem, wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)