wtorek, 7 sierpnia 2018

SERNIK Z KLITORIĄ TERNATEŃSKĄ NA KRUCHYM SPODZIE ORAZ JADALNYMI KWIATAMI W BRZOZOWEJ GALARETCE


Jednym z najpiękniejszych akcentów w domu były od zawsze dla mnie świeże kwiaty na stole... 🌷🌹🌼 Bukiet pięknych róż, tulipanów, bzu albo polnych kwiatów w wazonie działa na mnie niezwykle uspokajająco i potrafi umilić każdy dzień... Kiedy tworzyłam przepis na ten sernik wiedziałam, że lepszego połączenia nie mogłam sobie wymarzyć... Kwiaty i jedzenie =Znalazło się w nim wszystko co kocham... - cudowne, kolorowe kwiaty zatopione w orzeźwiającej brzozowej galaretce, kruchy maślany spód, aksamitna warstwa kremowego sernika... 
Aby zachować w pełni naturalny efekt zabarwiłam sernik kwiatami klitorii ternateńskiej, która barwi żywność na piękny niebieski kolor... (Oczywiście, jeśli będziecie mieli ochotę przygotować taki serniczek, spokojnie możecie użyć w tym celu również odrobiny niebieskiego barwnika spożywczego). Przy okazji TUTAJ (klik) możecie podejrzeć przepis na moje Pierogi z Klitorią".
Muszę tu koniecznie dodać, że sernik jest niezwykle łatwy w wykonaniu, choć na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło zupełnie inaczej... 😉 Kruche ciasto robi się błyskawicznie, masa serowa to zmiksowanie wszystkich składników na gładko, galaretka brzozowa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, a układanie kwiatów to już czysta przyjemność...

Myślę, że taki sernik zrobi na Waszych gościach ogromne wrażenie, nie wszyscy bowiem mieli w swoim życiu okazję kosztować jadalnych kwiatów, takich jak np. bratki ogrodowe, stokrotki, goździki ogrodowe, róże jadalne czy fiołki (a mamy przecież do nich tak łatwy dostęp i warto je również wykorzystać w kuchni!). Dodatkowo sernik prezentuje się dostojnie, jest pyszny i może uświetnić naprawdę wiele wyjątkowych okazji... 😘 Efekt WOW murowany!!!

Mój kwiatowy serniczek powstał dość dawno, bo w połowie maja, a stworzyłam go specjalnie na konkurs organizowany przez Magazyn "Food & Friends"... Nieśmiało dodam, że konkurs wygrałam, a w nagrodę zostałam zaproszona na uroczystą galę "Milano Meets Poznań", podczas której wręczono mi Thermomix TM5 z dodatkiem Cook Key 🙈🙉🙊 Podczas gali miałam niezwykłą okazję skosztować premierowego menu przygotowanego przez szefów kuchni Adriana Pilarczyka oraz włoskich przyjaciół z restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelin Alessandra Negriniego oraz Andreę Camastrę... To był wyjątkowy wieczór... 💖


SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
  • 125 ml gorącego mleka
  • 20 g zmielonych kwiatów klitorii ternateńskiej
  • 450 g twarogu półtłustego
  • 250 g mascarpone
  • 350 g sera śmietankowego w wiaderku
  • 220 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA GALARETKĘ BRZOZOWĄ:
  • 1 l soku z brzozy
  • 40 g żelatyny
  • jadalne kwiaty: np. bratki ogrodowe, stokrotki, goździki ogrodowe, róże jadalne, fiołki
  • świeże listki mięty lub melisy

WYKONANIE:
KRUCHY SPÓD: 
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno) i posmaruj dno i boki masłem.
Na stolnicę wysyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do tego pokrojone w drobną kostkę masło i posiekaj wszystko nożem na kruszonkę. Dołóż do niej jajko i zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciasto wyłóż równomiernie na dno tortownicy i ponakłuwaj je widelcem. 
Tortownicę włóż na 25 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 195 stopni C. Piecz spód przez 20 - 22 minuty, a po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia.

MASA SEROWA: 
Piekarnik rozgrzej do temperatury 140 stopni C.
W gorącym mleku wymieszaj kwiaty klitorii, aż puszczą niebieski kolor.
W malakserze umieść wszystkie pozostałe składniki masy i wlej zabarwione na niebiesko mleko. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie na gładką masę. Następnie przelej masę na ostudzony spód i piecz całość 70 minut, aż wierzch będzie ścięty i elastyczny. 
Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia.

GALARETKA BRZOZOWA: 
250 ml soku z brzozy podgrzej i rozpuść w nim żelatynę (nie doprowadź do wrzenia!). Dolej do tego pozostały sok. Pozostaw galaretkę do lekkiego stężenia.
Na całkowicie ostudzony sernik załóż wysoką obręcz do tortów. Wlej na wierzch sernika trochę galaretki, połóż pierwszą warstwę kwiatów oraz lisków ziół i wsadź na 10 minut tortownicę do lodówki. Po tym czasie ułóż ozdobnie resztę kwiatów oraz liści ziół i zalej je pozostałą galaretką. Wsadź gotowy sernik do lodówki na 8 – 12 h. Gotowe! Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Piękny! nie mogę się napatrzeć! <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutne cuuuudo. Nie dziwię się wcale,że Pani wygrała.Z przyjemnością wykorzystam równiez ten Pani przepis do powalenia gości na kolana;-)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie dziękuję za przemiłe słowa!!! :* Bardzo się ciesze, ze przepis się przyda i gwarantuję, że goście będą zachwyceni :))

      Usuń
  3. a proszę jeszcze napisac gdzie można kupić te kwiaty klitorii i czy to daje też jakiś smak czy tylko kolor? no bo moze zwykły barwnik spożywczy ....?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaku klitoria nie zmienia, daje kolor, dlatego spokojnie można zastąpić ją barwnikiem spożywczym. Kwiaty klitorii kupuję w tym sklepie internetowym: https://www.magicznyogrod.pl/klitoria_ternatenska_kwiat.html

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP