poniedziałek, 10 grudnia 2018

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, GRANATEM, POMARAŃCZAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI



Tą efektowną i niezwykle prostą sałatkę możecie przygotować dosłownie w 5 minut w trakcie kuchennego, świątecznego szaleństwa, jako dodatek (np. w drugi dzień Świąt) do dania głównego. Będzie się ona idealnie komponowała z pieczoną kaczką czy kurczakiem  - przede wszystkim smakowo, ale również kolorystycznie. Pasuje także idealnie do wszelkich pieczeni i innych pieczystych. Sałatka ta może być również doskonałą przekąska po ciężkich i sytych potrawach...  Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej... 👌😋

SKŁADNIKI:
  • 2 - 3 garści liści szpinaku
  • 2 pomarańcze
  • 1 owoc granatu
  • 70 g orzechów włoskich

SKŁADNIKI NA DRESSING:
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżeczki oleju
  • sol i pieprz do smaku

WYKONANIE:
Na talerz wyłóż połykane i osuszone liście szpinaku. 
Pomarańcze obkrój ze skórki i pokrój w grubsze plasterki, ułóż je na szpinaku. 
Granat przekrój na pół i pukając drewnianą łyżką od góry w każdą połówkę, wysyp do miseczki ziarenka i posyp nimi pomarańcze. 
Orzechy włoskie zrumień na patelni i posyp nimi wierzch sałatki.
Wszystkie składniki dressingu wymieszaj dokładnie w szklance i polej nim sałatkę. Gotowe! Smacznego!
















4 komentarze:

  1. Super przepis. Prosty w wykonaniu, a smakuje bajecznie. Pozdrawiam Krystyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, dziękuję bardzo! To prawda, przepis jest banalny,a efekt... rewelacyjny :)

      Usuń
  2. Absolutnie moje smaki. Świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina, w takim razie koniecznie musisz przygotować taką sałatkę :) Będziesz zachwycona!

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP