Nie będę skromna, jeśli powiem, że to najpyszniejsza i najpiękniejsza świąteczna babka z makiem jaką jadłam, prawda...? 🙊🙉🙈🌲 Tak wiem, ale cóż, taka prawda i jestem z tej babki cholernie dumna! Zatem pysznię się dziś nią przed Wami i oczywiście spieszę do Was z przepisem: tak prostym i szybkim, że łatwiej się nie da! 👌 Bardzo liczę, ze moja babka Was również zachwyci i upieczecie ją na tegoroczne Święta... I jestem pewna, że jeśli to zrobicie, to na stałe wejdzie do Waszego Bożonarodzeniowego repertuaru... ❄☃❤
Babka jest idealna w swej strukturze, miękka, wspaniała..., a najbardziej urzeka swoim obłędnym zapachem... już podczas samego pieczenia, kiedy w domu unosi się przepiękny zapach... A po upieczeniu - to sama nie wiem czy lepiej smakuje... czy lepiej pachnie... 😋😍 Spróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 1,25 szklanki cukru
- 200 g roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki esencji waniliowej (albo kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego)
- 1,25 szklanki mąki
- 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka maku
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 białko (z umytego i wyparzonego jajka)
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
DODATKOWO DO DEKORACJI:
- kandyzowane wiśnie
WYKONANIE:
BABKA:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Żółtka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę. Wlej ostudzone masło i esencję albo aromat i zmiksuj ponownie.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj na gładko.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszaj za pomocą szpatułki do masy - zrób to delikatnie, ale dokładnie. Na początku będzie ciężko się mieszało, bo masa jest gęsta, ale całość lekko się rozrzedzi i ładnie się wymiesza. Na koniec wsyp mak i wszystko krótko i sprawnie wymieszaj.
Ciasto wlej do formy. Piecz babkę przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
LUKIER:
Uwaga: Proporcje mogą się nieco różnić w zależności od wielkości białka. Musisz "na oko" dodać mniej lub więcej cukru lub opcjonalnie dodać kolejne białko i więcej cukru.
Białko ubij za pomocą miksera z cukrem i sokiem z cytryny na gładki lukier. Lukrem polej ostudzoną babkę i udekoruj kandyzowanymi wiśniami. Pozostaw na pół godziny do zastygnięcia lukru. Gotowe! Smacznego!
CUDO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMonika, najmocniej dziękuję! <3
Usuńale ladna :)
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo :))
UsuńTa babka jest genialna! Ciasto i dekoracja na świątecznym stole!!!
OdpowiedzUsuńMalwina, pięknie dziękuję za przemiłe słowa :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńPani Ilono
OdpowiedzUsuńMak nie moczony i nie mielony?
Tak, dokładnie. Należy dodać suchy mak 😊
OdpowiedzUsuńSuper babka! ;)
OdpowiedzUsuńMenBlog, bardzo dziękuję :))
UsuńMega zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńJan, najmocniej dziękuję! :)) Bardzo mi miło :)
Usuńchciałabym upiec w keksówce, jaki rozmiar?
OdpowiedzUsuńNie piekłam jej jeszcze w keksówce, ale myślę, że taka o wymiarach 27 x 11 cm będzie ok :))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię z makiem.
OdpowiedzUsuńPiękna babka, super wygląda, zamierzam ją zrobić :) jak ona smakuje, czy jest wilgotna czy sucha, bo jakby co to przełożę ją powidłami?
OdpowiedzUsuń