wtorek, 30 kwietnia 2019

PIEROGI POMIDOROWE Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I BAZYLIĄ



Pierogi to zawsze jest doskonały pomysł na obiad dla całej Rodziny... 👪 Bo któż nie kocha pierogów?! To tradycyjne, polskie danie, które uwielbiają wszyscy - mali, i duzi... 💕 Zapraszam Was dziś więc na moją popisową wersję - pierogi pomidorowe... nadziane śmietankową ricottą oraz świeżym szpinakiem i bazylią, z dodatkiem czosnku i cebuli oraz odrobiny gałki muszkatołowej... 🍅 Sekretem ich cudnego, intensywnie pomarańczowego koloru jest Koncentrat Pomidorowy Pudliszki - soczysty, przygotowywany z najlepszych pomidorów długo dojrzewających w słońcu, niezawodny w każdej kuchni... Ale Słoiczek koncentratu dodany do ciasta na pierogi, nadaje im nie tylko cudnego koloru, lecz przede wszystkim pysznego aromatu! Pierogi smakują genialnie: wyrazisty, pomidorowy smak łączy się idealnie z delikatną ricottą i dobrze doprawionym szpinakiem z bazylią oraz czosnkiem... Mówię Wam, niebo w gębie! 😋👌Spróbujcie koniecznie!


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 2,25 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 100 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka gorącej wody

SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g liści szpinaku
  • garść listków bazylii
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:
W dużym garnku zagotuj wodę z solą oraz 1 łyżeczka oleju.

CIASTO:
Wszystkie składniki umieść w misie miksera i za pomocą haka wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Możesz również wysypać składniki na stolnicę i wyrobić ciasto ręcznie (uważając na gorącą wodę!).

FARSZ:
Na patelni rozgrzej olej z masłem i zeszklij posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula zacznie robić się lekko rumiana, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmaż całość około 30 sekund i dodaj liście szpinaku oraz bazylię, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku. Zamieszaj dokładnie i smaż wszystko, aż szpinak zwiędnie. Farsz przełóż do miski i pozostaw do lekkiego ostygnięcia, po czym dodaj ricottę oraz opcjonalnie ponownie sól i pieprz do smaku, wymieszaj dokładnie.

SKŁADANIE I GOTOWANIE PIEROGÓW:
Urywaj po kawałku ciasta i rozwałkowuj na cienki placek, po czym wykrawaj szklanką krążki. Na środek każdego krążka nałóż po łyżeczce farszu, złóż krążek na pół i sklej dobrze ranty. Możesz odcisnąć ząbkami widelca ozdobny wzorek.
Pierogi wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj od wypłynięcia około 3 -4 minuty. Gotowe odcedź i podawaj ze smażoną cebulką, masłem lub według uznania. Smacznego!




#pudliszki

Przepis bierze udział w Akcji Kulinarnej:


1 komentarz:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP