wtorek, 30 kwietnia 2019

KREMOWY SERNIK POMIDOROWY Z WINNĄ GALARETKĄ I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI


Mam dziś dla Was wyjątkowy sernik... Wyjątkowo pyszny i wyjątkowo piękny... ❤  Miałam ochotę na tradycyjne ciasto, sernik pasował tu więc idealnie... Ale nie byłabym sobą, gdybym nie podkręciła go jakimś nowoczesnym "twistem"... 🙈🙉🙊 I tak oto powstał pomidorowy sernik o kremowej i puszystej konsystencji, z aromatem świeżego czosnku i parmezanu... 🍅 Z pysznym spodem z chrupiących krakersów i płatków migdałowych... Całość oblana najdelikatniejszą galaretką, jaką możecie sobie tylko wyobrazić - na bazie delikatnego, różowego wina..., a w niej zatopione maleńkie, słodkie, różnokolorowe pomidorki koktajlowe... Czyż to nie brzmi fantastycznie...? 😋
Aby masa była puszysta przygotowałam ją z aksamitnego twarogu mielonego, mascarpone oraz najlepszego Koncentratu Pomidorowego Pudliszki, który jest w mojej Rodzinie od wielu, wielu lat... Założę się, że i u większości z Was stoi w lodówce... 😉 Ma on wyraźny i soczysty smak pomidorów dojrzewających w gorącym słońcu oraz intensywny, i głęboki czerwony kolor... Dzięki temu nadał on mojemu sernikowi niepowtarzalny smak oraz piękny, subtelny kolor... Sernik pomidorowy z galaretką wygląda obłędnie na stole i jestem przekonana, że zachwyci Was również smakiem 💕 


SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • 100 g krakersów
  • 50 g płatków migdałowych
  • 3 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 100 g miękkiego masła

SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 200 g mascarpone
  • 1 słoiczek (200 g) koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 - 1/2 szklanki gorącej wody
  • 50 g żelatyny w proszku

SKŁADNIKI NA GALARETKĘ:
  • 250 ml delikatnego różowego wina
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • dodatkowo: 2 garści kolorowych pomidorków koktajlowych

WYKONANIE:
SPÓD:
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wysmarkuj delikatnie masłem.

W malakserze umieść wszystkie składniki na spód (czyli krakersy, płatki migdałowe, suszoną cebulę oraz ostrą paprykę masło) i zmiksuj całość na jednolitą masę (mogą pozostać drobinki krakersów). Przełóż wszystko do tortownicy i ugnieć za pomocą np. szklanki, aby powstał równy spód. Wsadź go do lodówki na czas przygotowywania masy.

MASA:
Żelatynę rozpuść w garnuszku z gorącą wodą i odstaw do przestudzenia.
W misie miksera umieść twaróg, mascarpone, koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sól oraz pieprz do smaku. Zmiksuj całość krótko na gładką masę. Do ostudzonej żelatyny dodaj kilka łyżek masy, wymieszaj energicznie, by nie było grudek i dodaj ją do pozostałej masy. Zmiksuj masę szybko, ale dokładnie. Masę wylej na spód z krakersów. Wsadź sernik do lodówki na czas przygotowywania galaretki.

GALARETKA:
W niewielkim garnuszku podgrzej wino, wodę oraz miód i sok z cytryny. Gdy całość będzie gorąca, ale nie wrząca, zdejmij garnek z ognia i dosyp żelatynę, a następnie za pomocą trzepaczki rozmieszaj dokładnie żelatynę w płynie, by nie było grudek. Pozostaw galaretkę do przestudzenia.

Odrobinę galaretki - na wysokość 3-5 mm - wylej na stężałą masę i wstaw galaretkę do lodówki na 10 minut. Teraz ułóż na niej kolorowe pomidorki i zalej je pozostałą  galaretką, aby je równomiernie przykryła. Sernik schłodź przez kilka godzin w lodówce. Gotowe! Smacznego!










#pudliszki

Przepis bierze udział w Akcji Kulinarnej:

2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP