niedziela, 2 czerwca 2019

TOSTY FRANCUSKIE Z PIEKARNIKA Z OWOCAMI


Tosty zapiekane z piekarnika z owocami to pyszne śniadanie lub kolacja na słodko z pozostałości czerstwego pieczywa: np bułek. Można użyć również chałki, będzie jeszcze pyszniej. Do tego garść świeżych owoców, np. malin, borówek i truskawek, gęsty jogurt lub śmietana albo odrobina miodu i uczta dla całej rodziny gotowa. Tosty upiekłam w moim nowym piekarniku firmy Electrolux z serii 700 SenseCook EOE7C31X. Szczegółowe dane Techniczne znajdziecie TU (KLIK), a poniżej moja recenzja piekarnika. Zapraszam! 


SKŁADNIKI:

  • 2-3 bułki lub 1 chałka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki ulubionych owoców (np. maliny, borówki, truskawki, itp.)
  • masło do wysmarowania formy


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C (grzałka góra - dół).
Formę żaroodporną wysmaruj masłem.

W misce wymieszaj mleko z jajkami, cukrem pudrem i ziarenkami z laski wanilii.
Pieczywo pokrój w 2 -3 cm plastry i każdy zamocz w masie jajecznej, a następnie ułóż w formie. Resztą masy zalej pieczywo. Posyp wierzch owocami, kilka odłóż do posypania tostów po upieczeniu.
Piecz całość przez 25 minut do zezłocenia się wierzchu. Podawaj tosty z jogurtem, śmietaną lub miodem. Gotowe! Smacznego!

Piekarnik Electrolux jest bardzo nowoczesny i ma minimalistyczny design. Wygląda naprawdę ładnie i elegancko. To co mnie najbardziej interesowało, to funkcje jakie posiada piekarnik. Okazało się, że jest ich całkiem sporo:

  • grzanie dolne 
  • konwencjonalne/tradycyjne pieczenie
  • grill
  • szybkie grillowanie 
  • nawilżanie
  • pizza
  • powolne gotowanie 
  • termoobieg
  • grillowanie turbo 
  • rozmrażanie
  • utrzymywanie ciepła


Wyświetlacz LCD jest sterowany dotykowo, jest bardzo czytelny i intuicyjny. Umożliwia elektroniczną regulację temperatury i czasu oraz wybór programów automatycznych. Dodatkowo znajdziemy tu zaprogramowane dla różnych rodzajów potraw ustawienia, co bardzo ułatwia korzystanie z piekarnika. 
Bardzo fajną opcją jest tryb szybkiego nagrzewania piekarnika, co pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Piekarnik nagrzewa się równomiernie, co sprawia, ze również potrawa jest równomiernie dopieczona i nie ma ryzyka, że w jednym miejscu będzie bardziej przypieczona niż w drugim. Po wyłączeniu piekarnik schładza się samoczynnie.

Istotne było dla mnie również jego czyszczenie, ponieważ nie ma co ukrywać, nie przepadam za czyszczeniem piekarnika. W tym modelu mamy do dyspozycji czyszczenie katalityczne, co oznacza, że system samoczynnego czyszczenia zaczyna działać automatycznie, w momencie kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 250°C. Mój piekarnik nie zdążył się jeszcze oczywiście ubrudzić za mocno, ale przetestowałam tę funkcję mimo wszystko i okazało się, że zabrudzenia wystarczy przetrzeć tylko ściereczką do sucha.

Z najważniejszych zalet piekarnika Electrolux wymieniałbym:

  • bardzo łatwy i intuicyjny w obsłudze
  • szybko się nagrzewa
  • potrawy są równomiernie upieczone
  • termosonda sprawdza się doskonale przy pieczeniu mięs i ryb
  • bardzo łatwy w czyszczeniu
  • ma elegancki design

Natomiast jeśli chodzi o minusy to póki co znalazłam jeden:

  • ciężko otwierają się drzwiczki piekarnika - być może jest to specjalnie zaprojektowane z myślą o bezpieczeństwie dzieci.


Poniżej podaję Wam bezpośredni link do strony Producenta oraz piekarnika:



Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux

1 komentarz:

  1. Wyglądają przepysznie! Na pewno chętnie wypróbuję Twój przepis i spróbuję zrobić je w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP