SKŁADNIKI:
- 2-3 bułki lub 1 chałka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 laska wanilii
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki ulubionych owoców (np. maliny, borówki, truskawki, itp.)
- masło do wysmarowania formy
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C (grzałka góra - dół).
Formę żaroodporną wysmaruj masłem.
W misce wymieszaj mleko z jajkami, cukrem pudrem i ziarenkami z laski wanilii.
Pieczywo pokrój w 2 -3 cm plastry i każdy zamocz w masie jajecznej, a następnie ułóż w formie. Resztą masy zalej pieczywo. Posyp wierzch owocami, kilka odłóż do posypania tostów po upieczeniu.
Piecz całość przez 25 minut do zezłocenia się wierzchu. Podawaj tosty z jogurtem, śmietaną lub miodem. Gotowe! Smacznego!
Piekarnik Electrolux jest bardzo nowoczesny i ma minimalistyczny design. Wygląda naprawdę ładnie i elegancko. To co mnie najbardziej interesowało, to funkcje jakie posiada piekarnik. Okazało się, że jest ich całkiem sporo:
- grzanie dolne
- konwencjonalne/tradycyjne pieczenie
- grill
- szybkie grillowanie
- nawilżanie
- pizza
- powolne gotowanie
- termoobieg
- grillowanie turbo
- rozmrażanie
- utrzymywanie ciepła
Wyświetlacz LCD jest sterowany dotykowo, jest bardzo czytelny i intuicyjny. Umożliwia elektroniczną regulację temperatury i czasu oraz wybór programów automatycznych. Dodatkowo znajdziemy tu zaprogramowane dla różnych rodzajów potraw ustawienia, co bardzo ułatwia korzystanie z piekarnika.
Bardzo fajną opcją jest tryb szybkiego nagrzewania piekarnika, co pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Piekarnik nagrzewa się równomiernie, co sprawia, ze również potrawa jest równomiernie dopieczona i nie ma ryzyka, że w jednym miejscu będzie bardziej przypieczona niż w drugim. Po wyłączeniu piekarnik schładza się samoczynnie.
Istotne było dla mnie również jego czyszczenie, ponieważ nie ma co ukrywać, nie przepadam za czyszczeniem piekarnika. W tym modelu mamy do dyspozycji czyszczenie katalityczne, co oznacza, że system samoczynnego czyszczenia zaczyna działać automatycznie, w momencie kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 250°C. Mój piekarnik nie zdążył się jeszcze oczywiście ubrudzić za mocno, ale przetestowałam tę funkcję mimo wszystko i okazało się, że zabrudzenia wystarczy przetrzeć tylko ściereczką do sucha.
Z najważniejszych zalet piekarnika Electrolux wymieniałbym:
- bardzo łatwy i intuicyjny w obsłudze
- szybko się nagrzewa
- potrawy są równomiernie upieczone
- termosonda sprawdza się doskonale przy pieczeniu mięs i ryb
- bardzo łatwy w czyszczeniu
- ma elegancki design
Natomiast jeśli chodzi o minusy to póki co znalazłam jeden:
- ciężko otwierają się drzwiczki piekarnika - być może jest to specjalnie zaprojektowane z myślą o bezpieczeństwie dzieci.
Poniżej podaję Wam bezpośredni link do strony Producenta oraz piekarnika:
Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux
Wyglądają przepysznie! Na pewno chętnie wypróbuję Twój przepis i spróbuję zrobić je w domu :)
OdpowiedzUsuń