czwartek, 30 lipca 2020

WYTRAWNY SERNIK PRZEPEŁNIONY DOBREM - Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I WARZYWNĄ GALARETKĄ



Pełnia smaku i efektowny wygląd przy minimalnym nakładzie pracy... Taki właśnie jest mój Wytrawny Sernik Przepełniony Dobrem - z najlepszym ŁOSOSIEM WĘDZONYM "MOWI", prawdziwym twarogiem, kremowym mascarpone, delikatnym puree z zielonego groszku..., z dodatkiem czosnku, koperku i odrobiny skórki z cytryny... Do tego świeży ogórek i rzodkiewka, szczypta soli i pieprzu... 👌Wyobrażacie sobie już ten smak...?? Powiem Wam, że jest przepyszny! Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują, smakują jak... świeży poranek, jak powiew wiosny albo lata... 🌞 
Serniczek przygotowałam na znakomitym, razowym spodzie z ciemnego pieczywa z ziarnami słonecznika oraz czarnymi oliwkami i odrobiną masła. Tworząc przepis na ten sernik byłam przekonana, że to będzie smakowa petarda, bowiem składniki, które połączyłam z łososiem tworzą naprawdę obłędną całość... Użyłam do mojego przepisu dwóch rodzajów ŁOSOSIA "MOWI": Pure Wędzonego na Zimno oraz Signature Wędzonego na Gorąco. Jest to moim zdaniem najlepszy łosoś na rynku, jego idealny smak, świeżość i jakość nie mają sobie równych. Łosoś ten zawiera mnóstwo Omega - 3 oraz witamin, ma doskonały smak i przepiękny kolor, który cudnie prezentuje sie w moim serniku...

Niewątpliwą ozdobą sernika jest pyszna galaretka, którą przyrządziłam z delikatnego bulionu warzywnego, a w niej zatopiłam łososiowe i warzywne róże... Róże wykonałam z pociętych plastrów ŁOSOSIA "MÓWI" Pure Wędzonego na Zimno oraz cieniutko pokrojonych plasterków ogórka i rzodkiewki... Całość jest niebywale delikatna w smaku i wyjątkowo cieszy oko... 

A teraz najważniejsze: czy uwierzycie, że ten efektowny sernik zrobicie w maksymalnie 35 - 40 minut (potem trzeba tylko 2 - 3 h odczekać na jego schłodzenie)?! Zmiksowanie i wyłożenie spodu to 5 minut. Przygotowanie masy, czyli posiekanie i wymieszanie wszystkich składników to 15 minut. Galaretka i zawinięcie dziecinnie prostych róż to maksymalnie 15 - 20 minut. Także przepis jest naprawdę rewelacyjny, bo przy tak małym nakładzie czasu i pracy możemy przygotować tak pyszny, i piękny sernik dla całej Rodziny! 😍💥

Taki sernik możecie zjeść na śniadanie czy kolację, można go pokroić w kawałki albo grubsze plastry, gdyż świetnie trzyma swoja formę, zjeść jako dodatek do sałatki bądź po prostu na kanapce.. Również jako samodzielne danie obiadowe bądź wyjątkowy, oryginalny podwieczorek, będzie smakował i prezentował się doskonale... Jeśli również , tak jak ja, uwielbiacie łososia, będziecie zachwyceni tym sernikiem! 💗
Także zapraszam Was do zapoznania się z przepisem i obejrzenia duuuużej ilości zdjęć 😊


SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 300 g pieczywa razowego ze słonecznikiem
  • 40 g miękkiego masła
  • 40 g czarnych oliwek

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ Z ŁOSOSIEM:

  • 750 g twarogu mielonego (np. z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • 350 g ugotowanego zielonego groszku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • 10 rzodkiewek
  • 6 - 7 cm świeżego ogórka
  • 250 g ŁOSOSIA "MOWI" Signature Wędzonego na Gorąco
  • sol i świeżo zmielony pieprz do smaki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny

SKŁADNIKI NA GALARETKĘ I RÓŻE:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie ŁOSOSIA "MOWI" PURE Wędzony na zimno 6 Plastrów
  • 5 -6 dużych rzodkiewek
  • 10 cm ogórka świeżego
  • odrobina kawioru i koperku

WYKONANIE:
SPÓD:
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do malaksera lub blendera włóż kromki pieczywa, masło oraz oliwki. Zmiksuj całość na jednolitą masę (zostawiając malutkie drobinki), a następnie przełóż ją do tortownicy i równomiernie rozłóż spód.

MASA SEROWA Z ŁOSOSIEM:
Ugotowany do miękkości groszek zblenduj na gładką masę. Do miski przełóż: twaróg, mascarpone, zblendowany groszek, czosnek przeciśnięty przez praskę, skórkę z cytryny, posiekany drobno koperek, rzodkiewki pokrojone w plasterki, a następnie w ćwiartki oraz ogórka pokrojonego w drobną kostkę (wykrój wcześniej z niego środek). Wymieszaj całość i kolejno dodaj ŁOSOSIA "MOWI" pokrojonego na drobne kawałki, i ponownie, delikatnie wymieszaj masę. Teraz dodaj sól i pieprz do smaku. 
Mleko podgrzej w garnuszku, zdejmij z ognia i rozpuść w nim żelatynę. Do żelatyny dodaj kilka łyżek masy, zamieszaj i teraz przelej całość do serowej masy, i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na przygotowany spód, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na czas przygotowywania galaretki.

GALARETKA I RÓŻE:
Do gorącego, ale nie wrzącego bulionu wsyp żelatynę i dobrze rozmieszaj. Pozostaw go do przestygnięcia. W międzyczasie pokrój rzodkiewkę i ogórka w cieniutkie plasterki. Rzodkiewkę wsadź na 5 minut do miseczki z osoloną wodą (plasterki fanie zmiękną), po czym wyjmij i osusz. Kilka plasterków ogórka ułóż w rzędzie tak, aby zachodziły na siebie i zwiń w różę. To samo zrób z rzodkiewkami. Plastry ŁOSOSIA "MÓWI" pokrój w paski o wys. ok 2 cm. i  zroluj je w róże.
Róże umieść na  schłodzonym serniku, w kilka łososiowych róż włóż po odrobinie kawioru, dołóż koperek i zalej całość delikatnie tężejącym bulionem, wstaw sernik na  2-3 h do lodówki i udekoruj drobnymi kwiatkami. Gotowe! Smacznego!














Przepis bierze udział w KONKURSIE "MOWI"

8 komentarzy:

  1. Naprawdę mistrzowski serniczek ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia i łosoś naprawdę przepyszny. Mistrzyni.mam nadzieję, że będzie mi dane spróbować. Pozdrawiam. Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, ślicznie dziękuję! Z przyjemnością go dla Ciebie przygotuję :*

      Usuń
  3. Uczta dla zmysłów. Wzroku od zdjęć nie można oderwać! Przepis brzmi bardzo apetycznie. Cudo!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteś wielka.

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP