czwartek, 30 lipca 2020

WYTRAWNY SERNIK PRZEPEŁNIONY DOBREM - Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I WARZYWNĄ GALARETKĄ



Pełnia smaku i efektowny wygląd przy minimalnym nakładzie pracy... Taki właśnie jest mój Wytrawny Sernik Przepełniony Dobrem - z najlepszym ŁOSOSIEM WĘDZONYM "MOWI", prawdziwym twarogiem, kremowym mascarpone, delikatnym puree z zielonego groszku..., z dodatkiem czosnku, koperku i odrobiny skórki z cytryny... Do tego świeży ogórek i rzodkiewka, szczypta soli i pieprzu... 👌Wyobrażacie sobie już ten smak...?? Powiem Wam, że jest przepyszny! Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują, smakują jak... świeży poranek, jak powiew wiosny albo lata... 🌞 
Serniczek przygotowałam na znakomitym, razowym spodzie z ciemnego pieczywa z ziarnami słonecznika oraz czarnymi oliwkami i odrobiną masła. Tworząc przepis na ten sernik byłam przekonana, że to będzie smakowa petarda, bowiem składniki, które połączyłam z łososiem tworzą naprawdę obłędną całość... Użyłam do mojego przepisu dwóch rodzajów ŁOSOSIA "MOWI": Pure Wędzonego na Zimno oraz Signature Wędzonego na Gorąco. Jest to moim zdaniem najlepszy łosoś na rynku, jego idealny smak, świeżość i jakość nie mają sobie równych. Łosoś ten zawiera mnóstwo Omega - 3 oraz witamin, ma doskonały smak i przepiękny kolor, który cudnie prezentuje sie w moim serniku...

Niewątpliwą ozdobą sernika jest pyszna galaretka, którą przyrządziłam z delikatnego bulionu warzywnego, a w niej zatopiłam łososiowe i warzywne róże... Róże wykonałam z pociętych plastrów ŁOSOSIA "MÓWI" Pure Wędzonego na Zimno oraz cieniutko pokrojonych plasterków ogórka i rzodkiewki... Całość jest niebywale delikatna w smaku i wyjątkowo cieszy oko... 

A teraz najważniejsze: czy uwierzycie, że ten efektowny sernik zrobicie w maksymalnie 35 - 40 minut (potem trzeba tylko 2 - 3 h odczekać na jego schłodzenie)?! Zmiksowanie i wyłożenie spodu to 5 minut. Przygotowanie masy, czyli posiekanie i wymieszanie wszystkich składników to 15 minut. Galaretka i zawinięcie dziecinnie prostych róż to maksymalnie 15 - 20 minut. Także przepis jest naprawdę rewelacyjny, bo przy tak małym nakładzie czasu i pracy możemy przygotować tak pyszny, i piękny sernik dla całej Rodziny! 😍💥

Taki sernik możecie zjeść na śniadanie czy kolację, można go pokroić w kawałki albo grubsze plastry, gdyż świetnie trzyma swoja formę, zjeść jako dodatek do sałatki bądź po prostu na kanapce.. Również jako samodzielne danie obiadowe bądź wyjątkowy, oryginalny podwieczorek, będzie smakował i prezentował się doskonale... Jeśli również , tak jak ja, uwielbiacie łososia, będziecie zachwyceni tym sernikiem! 💗
Także zapraszam Was do zapoznania się z przepisem i obejrzenia duuuużej ilości zdjęć 😊


SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 300 g pieczywa razowego ze słonecznikiem
  • 40 g miękkiego masła
  • 40 g czarnych oliwek

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ Z ŁOSOSIEM:

  • 750 g twarogu mielonego (np. z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • 350 g ugotowanego zielonego groszku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • 10 rzodkiewek
  • 6 - 7 cm świeżego ogórka
  • 250 g ŁOSOSIA "MOWI" Signature Wędzonego na Gorąco
  • sol i świeżo zmielony pieprz do smaki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny

SKŁADNIKI NA GALARETKĘ I RÓŻE:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie ŁOSOSIA "MOWI" PURE Wędzony na zimno 6 Plastrów
  • 5 -6 dużych rzodkiewek
  • 10 cm ogórka świeżego
  • odrobina kawioru i koperku

WYKONANIE:
SPÓD:
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do malaksera lub blendera włóż kromki pieczywa, masło oraz oliwki. Zmiksuj całość na jednolitą masę (zostawiając malutkie drobinki), a następnie przełóż ją do tortownicy i równomiernie rozłóż spód.

MASA SEROWA Z ŁOSOSIEM:
Ugotowany do miękkości groszek zblenduj na gładką masę. Do miski przełóż: twaróg, mascarpone, zblendowany groszek, czosnek przeciśnięty przez praskę, skórkę z cytryny, posiekany drobno koperek, rzodkiewki pokrojone w plasterki, a następnie w ćwiartki oraz ogórka pokrojonego w drobną kostkę (wykrój wcześniej z niego środek). Wymieszaj całość i kolejno dodaj ŁOSOSIA "MOWI" pokrojonego na drobne kawałki, i ponownie, delikatnie wymieszaj masę. Teraz dodaj sól i pieprz do smaku. 
Mleko podgrzej w garnuszku, zdejmij z ognia i rozpuść w nim żelatynę. Do żelatyny dodaj kilka łyżek masy, zamieszaj i teraz przelej całość do serowej masy, i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na przygotowany spód, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na czas przygotowywania galaretki.

GALARETKA I RÓŻE:
Do gorącego, ale nie wrzącego bulionu wsyp żelatynę i dobrze rozmieszaj. Pozostaw go do przestygnięcia. W międzyczasie pokrój rzodkiewkę i ogórka w cieniutkie plasterki. Rzodkiewkę wsadź na 5 minut do miseczki z osoloną wodą (plasterki fanie zmiękną), po czym wyjmij i osusz. Kilka plasterków ogórka ułóż w rzędzie tak, aby zachodziły na siebie i zwiń w różę. To samo zrób z rzodkiewkami. Plastry ŁOSOSIA "MÓWI" pokrój w paski o wys. ok 2 cm. i  zroluj je w róże.
Róże umieść na  schłodzonym serniku, w kilka łososiowych róż włóż po odrobinie kawioru, dołóż koperek i zalej całość delikatnie tężejącym bulionem, wstaw sernik na  2-3 h do lodówki i udekoruj drobnymi kwiatkami. Gotowe! Smacznego!














Przepis bierze udział w KONKURSIE "MOWI"

9 komentarzy:

  1. Naprawdę mistrzowski serniczek ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia i łosoś naprawdę przepyszny. Mistrzyni.mam nadzieję, że będzie mi dane spróbować. Pozdrawiam. Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, ślicznie dziękuję! Z przyjemnością go dla Ciebie przygotuję :*

      Usuń
  3. Uczta dla zmysłów. Wzroku od zdjęć nie można oderwać! Przepis brzmi bardzo apetycznie. Cudo!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteś wielka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze tak pięknego słonego sernika nie widziałam! Jest pani mistrzynią :-)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP