Moje życie w ostatnim czasie wywróciło się totalnie do góry nogami, jak pewnie niejednej/niejednego z Was... Niestety nie miałam wystarczająco czasu i możliwości by piec i gotować na co dzień, ale właśnie po rollercoasterze, które zafundowało mi życie, wracam powoli na właściwe tory... Dziś przychodzę do Was z ciekawym przepisem na ciastka... z patelni... To był najprostszy przepis, który byłam w stanie wykonać w aktualnej sytuacji - miska, kilka składników i patelnia. Przepis też nie jest mój, znalazlam go na pięknej stronie I love bake. Moja Nadia pomogła mi szybko zagnieść ręcznie ciasto i usmażyć ciastka. Dodałyśmy do nich to, co akurat miałyśmy pod ręką (a wybór wyjątkowo miałyśmy ograniczony)... Ale znalazła się dosłownie resztka siekanych migdałów, troszkę płatków kokosowych i orzechy laskowe... jeszcze ze Świąt Bożego Narodzenia 2019... :)
Jak smakują ciastka z patelni? Fajnie, inaczej.. Dla mnie są pyszne, dla Nadii bardzo dobre, mój Syn Adaś stwierdził, że mu nie smakują, a Mąż nie spróbował... Jeśli lubicie zwykłe, proste ciastka to wypróbujcie ten przepis, na pewno Wam zasmakują... Pozostawiam zresztą Wam samym ich ocenę...
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła lub margaryny, zimnego
- 1 garść ulubionych bakalii (rodzynek, orzechów, płatków lub wiórków kokosowych)
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
WYKONANIE:
Do miski wsyp wszystkie suche składniki, jajko oraz posiekane w kostkę masło. Zagnieć ręcznie (lub hakiem miksera) gładkie ciasto. Podziel je na 2,3 części, uformuj z nich wałki dowolnej wielkości (u mnie ok. 4 - 5 cm średnicy). Następnie pokrój je w plastry grubości około 5 -7 mm.
Patelnię posmaruj za pomocą pędzelka lub papieru kuchennego olejem i nagrzej. Na rozgrzaną patelnię wykładaj ciastka i smaż je po 3 - 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Ciastka najlepiej przekładaj na drugą stronę za pomocą dwóch widelców, ponieważ miękną na patelni. Usmażone ciastka pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! Smacznego!
Fajny przepis. Szybko, tanio i smacznie :) Mieliśmy z dzieciakami super zabawę i podwieczorek! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Super wyrosły. Idealne do kawki ;)
OdpowiedzUsuń