środa, 4 listopada 2020

CIASTECZKA Z PATELNI



Moje życie w ostatnim czasie wywróciło się totalnie do góry nogami, jak pewnie niejednej/niejednego z Was... Niestety nie miałam wystarczająco czasu i możliwości by piec i gotować na co dzień, ale właśnie po rollercoasterze, które zafundowało mi życie, wracam powoli na właściwe tory... 

Dziś przychodzę do Was z ciekawym przepisem na ciastka... z patelni... To był najprostszy przepis, który byłam w stanie wykonać w aktualnej sytuacji - miska, kilka składników i patelnia. Przepis też nie jest mój, znalazlam go na pięknej stronie I love bakeMoja Nadia pomogła mi szybko zagnieść ręcznie ciasto i usmażyć ciastka. Dodałyśmy do nich to, co akurat miałyśmy pod ręką (a wybór wyjątkowo miałyśmy ograniczony)... Ale znalazła się dosłownie resztka siekanych migdałów, troszkę płatków kokosowych i orzechy laskowe... jeszcze ze Świąt Bożego Narodzenia 2019... :)

Jak smakują ciastka z patelni? Fajnie, inaczej.. Dla mnie są pyszne, dla Nadii bardzo dobre, mój Syn Adaś stwierdził, że mu nie smakują, a Mąż nie spróbował... Jeśli lubicie zwykłe, proste ciastka to wypróbujcie ten przepis, na pewno Wam zasmakują... Pozostawiam zresztą Wam samym ich ocenę...


SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 jajka 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła lub margaryny, zimnego
  • 1 garść ulubionych bakalii (rodzynek, orzechów, płatków lub wiórków kokosowych)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

WYKONANIE:
Do miski wsyp wszystkie suche składniki, jajko oraz posiekane w kostkę masło. Zagnieć ręcznie (lub hakiem miksera) gładkie ciasto. Podziel je na 2,3 części, uformuj z nich wałki dowolnej wielkości (u mnie ok. 4 - 5 cm średnicy). Następnie pokrój je w plastry grubości około 5 -7 mm.
Patelnię posmaruj za pomocą pędzelka lub papieru kuchennego olejem i nagrzej. Na rozgrzaną patelnię wykładaj ciastka i smaż je po 3 - 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Ciastka najlepiej przekładaj na drugą stronę za pomocą dwóch widelców, ponieważ miękną na patelni. Usmażone ciastka pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! Smacznego!




2 komentarze:

  1. Fajny przepis. Szybko, tanio i smacznie :) Mieliśmy z dzieciakami super zabawę i podwieczorek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie. Super wyrosły. Idealne do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP