czwartek, 1 kwietnia 2021

AROMATYCZNY KURCZAK PO PROWANSALSKU PIECZONY Z WARZYWAMI


Przygotowałam dla Was przepis, który przyda Wam się na co dzień, jak również na nadchodzące  święta Wielkanocne - pyszny, aromatyczny Kurczak po prowansalsku pieczony z kolorowymi warzywami... Do przyrządzenia tego prostego, a zarazem wykwintnego dania, użyłam Kurczaka Zagrodowego z Podlasia, którego w ramach współpracy otrzymałam do wypróbowania.

W dzisiejszych czasach w wielu sklepach często można trafić na wątpliwej jakości kurczaka, dlatego jeśli zależy Wam na dobrym smaku, zdrowiu oraz najwyższej jakości, to z pełnym przekonaniem polecam Wam wybór Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Jestem przekonana, że będziecie usatysfakcjonowani pod względem smakowym, ale przede wszystkim zdrowotnym. Otóż kurczak ten hodowany jest w niewielkich, rodzinnych gospodarstwach w jak najbardziej tradycyjny sposób. Kurczak taki należy do wyselekcjonowanej rasy wolno rosnącej, to nie jest zwykły brojler. Oznacza to, że powolutku i spokojnie przybiera na wadze, a czas jego chowu jest o połowę dłuższy niż typowego kurczaka. Ma on również swobodny dostęp do zagrody na świeżym powietrzu, co jest unikalne w hodowli najlepszych kurczaków.

Równie istotną sprawą jest to, że Kurczak Zagrodowy z Podlasia jest karmiony karmą bez GMO, jej składniki są w 100% roślinne, zawierają niezbędne minerały, witaminy oraz wyciągi ziołowe. Kurczaki Zagrodowe nigdy nie dostają jakichkolwiek antybiotyków. Niewiele jest takich produktów na rynku uczciwych i prawdziwych, bez niedomówień. My, jako klienci, mamy pewność, że na nasze stoły trafia produkt naprawdę najwyższej jakości.

Jeśli chodzi o samo przyrządzanie kurczaka to pierwszą rzeczą, jak niewątpliwie rzuciła mi się w oczy po jego otrzymaniu, to wyjątkowa świeżość (aż biła po oczach) i bardzo ładne, kolorowe opakowanie. W porównaniu do standardowego kurczaka, Zagrodowy ma bardziej delikatne i jaśniejsze mięso. Smak jest zupełnie inny niż kurczaków standardowych - soczysty, delikatny i kruchy. Zresztą kurczak jest wartościowym składnikiem diety, pod warunkiem oczywiście, że jest prawidłowo chowany, dlatego Kurczaka Zagrodowego warto włączyć do swojego menu. Myślę, że takie bogate w witaminy, białko i minerały mięso, które przy tym jest niskokaloryczne i pyszne, zadowoli Was i Waszą Rodzinę. Bardzo polecam!


Zapraszam Was na stronę Kurczaka Zagrodowego z Podlasia (KLIK TUTAJ)- tutaj dowiecie się więcej oraz znajdziecie ciekawe przepisy :)





AROMATYCZNY KURCZAK PO PROWANSALSKU PIECZONY Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
  • 4 plasterki cytryny
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 łyżki masła 
  • słodka papryka mielona
  • sól i świeżo zmielony pieprz


DODATKOWO:

  • 250 g brokułu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 200 g pieczarek
  • 9 średnich ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich


WYKONANIE:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.


1.Umytego dokładnie kurczaka osusz ręcznikiem papierowym. Odkrój szyjkę i kuper. 

2. Natrzyj go z zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem, a następnie masłem. Czosnek przeciśnij przez praskę i ponownie natrzyj całego kurczaka.

3. Środek kurczaka natrzyj ziołami prowansalskimi, wsadź plasterki cytryny oraz gałązki tymianku.

4. Teraz posyp kurczaka ze wszystkich stron słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.Tak przygotowanego kurczaka ułóż na środek blachy. 

5. Brokuły pokrój na różyczki, papryki w większą kostkę, pieczarki na ćwiartki, ziemniaki w ósemki, a marchewki w grubsze plasterki. Wrzuć warzywa do miski, dolej olej i posyp ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszaj. Ułóż warzywa równomiernie wokół kurczaka.

6. Piecz kurczaka przez około 2 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenia otwórz piekarnik i polej kurczaka sosem, który utworzył się podczas jego pieczenia. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca. Gotowe! Smacznego!




Wpis powstał we współpracy z "Kurczakiem Zagrodowym z Podlasia"



5 komentarzy:

  1. Kurczak wygląda bardzo apetycznie, aż chce się jeść :) Ania M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo dziękuję i cieszę się, że kurczak wygląda zachęcająco 😊

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękny! Oczyma wyobraźni zrywam tę pięknie spieczoną, chrupiącą skórkę. Muszę wypróbować przepis, bo używam klasycznych przypraw i taki kurak już mi się przejadł. :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP