czwartek, 18 marca 2021

PRZEPIS NA NAJPROSTSZY CHLEB NOCNY NA DROŻDŻACH


Przychodzę do Was dziś z przepisem na pyszny i wyjątkowo prosty w przygotowaniu chleb pszenny na drożdżach. Ponieważ mój zakwas na chleb "wziął i umarł", wróciłam do przepisów na drożdżach, by - nim zrobię nowy zakwas -  móc dalej cieszyć się świeżym, domowym pieczywem... 

Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" (link TUTAJ - klik) i sprawdza się on znakomicie! Chleb rośnie piękny i ogromny, ze złotą i chrupiącą skórką, miękkim i sprężystym wnętrzem... 🍞 Wystarczy tylko zagnieść mikserem lub ręcznie wszystkie składniki i wsadzić ciasto do lodówki na około 10 -11 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem, aby rano móc upiec świeży chleb lub odwrotnie, zagnieść ciasto rano, by delektować się chlebem na kolację...

Dokładną instrukcję z przygotowania pieczywa podałam Wam niżej w przepisie. Dodam tylko, że ja swój chleb piekę w żeliwnym garnku, ale jeśli takiego nie posiadacie, śmiało możecie wykorzystać zwykłe naczynie żaroodporne z pokrywką. Naczynie może być okrągłe lub podłużne, nie ma to znaczenia. Mój garnek jest okrągły i wychodzi mi cudny, pokaźny bochen chleba. Jestem pewna, że przepis na stałe zagości w Waszym domu, bo jest naprawdę dziecinnie łatwy i pyszny. Zresztą sami przyznacie, że nie ma nic lepszego niż zapach pieczonego chleba, unoszący się w domu i smak świeżej pajdy posmarowanej masłem... Gorąco Wam polecam!


SKŁADNIKI:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej Typ 750 (+ odrobina mąki do wyrabiania ciasta)
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml ciepłej wody


WYKONANIE:

1. Do miski wsyp: mąkę, drożdże, sól oraz cukier. Dokładnie wszystko wymieszaj, a następnie wlej olej.

2. Rozpocznij wrabianie ciasta dolewając stopniowo 500 ml ciepłej wody. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut, najlepiej w misie miksera, hakiem do ciasta. (Możesz oczywiście ciasto wyrabiać ręcznie lub zwykłym, ręcznym robotem z hakami do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania możesz dosypać odrobinkę mąki, by ciasto ładnie połączyło się w gładką całość.

3. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i wsadź na 10 -11 h do lodówki (np. na noc).

4. Rano lub po upływie podanego czasu wyjmij miskę z lodówki i pozostaw ciasto w niej na 30 minut. Następnie wyjmij ciasto na blat oprószony delikatnie mąką, zagnieć lekko ciasto i uformuj bochenek chleba. (Może to być okrągły kształt lub podłużny, w zależności jakie masz naczynie: np. garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne).

5. Garnek lub naczynie wraz z pokrywką wstaw do zimnego piekarnika. Teraz ustaw piekarnik na 240 -250 stopni C i rozpocznij nagrzewanie go.

6. Z nagrzanego piekarnika wyjmij naczynie i bardzo ostrożnie zdejmij pokrywkę (będzie bardzo gorąca!). Na dno naczynia posyp odrobinę mąki i sprawnie przełóż do niego uformowany bochenek chleba. Przykryj naczynie pokrywką, zmniejsz temperaturę do 220 stopni C i piecz chleb przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut.

7. Gotowy chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw na kratce do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!













3 komentarze:

  1. Wspaniały :). Szkoda, że nie mam garnka żeliwnego, bo naczynie żaroodporne to jednak już nie to samo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super chlebek, wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny!!! Poproszę o kromeczkę, a najlepiej o dwie na śniadanie ��

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP